Bilanțul MAI la final de an! Eșec total!

0

Se apropie finalul de an, nu mai are ce sa se intample exceptional in activitatea MAI, asa ca putem trage deja niste concluzii importante care nu se vor gasi in bilantul oficial al MAI:

I.

Avocatul Catalin Predoiu care ne-a fost livrat pe post de ministru MAI de catre PNL si Ciucă al nost’ ( sau impus de taticul Klaus, nu cunoastem), a excelat prin inexistenta si indiferenta. Că il puneai pe ăsta ministru sau aduceai un fotoliu de la Ikea, era fix același lucru. Ba chiar fotoliul ar fi fost o investiție mult mai bună intrucat presupunea o singură plata, pe cand avocatu’ fantoma a costat statul si Guvernul, un salariu ( indemnizatie) zdravăn, luna de luna.

In fapt, Predoiu a fost atat de inexistent incat parcă ni s-a facut dor de vremurile in care Marcel Vela ne distra de dimineata până seara, la TV, cu aparitiile și ideile lui care de care mai năstrușnice.

II

Politica de resurse umane a MAI a urmat trendul dezastruos din anii precedenti. Nu cred că gresesc prea tare dacă estimez că numarul politistilor operativi este pe la jumatate fata de numarul furnizat de statisticile statului, tinand cont, pe de o parte, că sunt cca 30% functii neocupate si, pe de alta parte, de imprejurarea ca statisticile sunt falsificate de numararea personalului structurilor de suport ca ” politisti”, cu consecinta ca atunci cand socotesti ca sunt ( dau doar un exemplu ipotetic) 15 politisti la 1000 de locuitori, 5 dintre ei sunt un contabil de la financiar, un psiholog, un doctor, un consilier juridic, un sportiv de la Dinamo.

Nu discut daca suportul merita sau nu functii de politie, ci doar pun sub semnul intrebarii corectitudinea statisticilor oficiale privind numarul de politisti/numar de locuitori. Singura statistica corecta si relevanta pentru stat si pentru societate ar fi numarul politistilor operativi/1000 de locuitori. Dar statistica asta nu o sa o vedeti vreodata in spatiul public, pentru ca ar dauna puterii. Daca se socotesc numarul de procurori sau judecatori/ 1000 de locuitori, credeti ca se baga la numaratoare si personalul de suport?

Cum ” rezolva” MAI-ul, an de an, lipsa de resurse umane suficiente? Prin supraincarcarea cu munca a celor care ocupa functii si prin furtisagurile din drepturile salariale ce li se cuvin. A se vedea in exemplificare subiectul muncii fortate de la domiciliu, neplatita, impusa ilegal politistilor operativi pentru a se realiza dezideratul permanentei serviciului de politie, cu utilizarea excesivă a resurselor umane limitate existente.

III

Politica gestionarii resurselor financiare de catre MAI, in special partea privind gestiunea cheltuielilor de personal, a urmat si in 2024 acelasi trend defectuos al ingradirii accesului salariatilor la informatie privind metodele de calcul ale drepturilor salariale, prin mentinerea secretizarii abuzive a OMAI S/7/2018 in contra principiului transparentei metodologiei de calcul a drepturilor salariale reglementat la art 6 in Legea 153/2017 (“principiul transparenţei mecanismului de stabilire a drepturilor salariale, în sensul asigurării predictibilităţii salariale pentru personalul din sectorul bugetar”). Pai ziceti si voi! Cine-i ma, parlamentu’ asta? Pai sunt astia mai smecheri decat un contabil batut in cap care avem nefericirea sa conduca zona de salarizare in MAI? Toti astia impreuna nu fac cat Grecu al nostru!

Sau cine’ s birocrații ăștia incompetenți de la UE care au dat DIRECTIVA (UE) 2023/970 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 10 mai 2023 privind transparenta salariala ? ( https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX%3A32023L0970)

Pai stiu ăștia la UE sau din Parlamentul Romaniei cât de greu e sa conduci partea salariala a MAI? Cât de greu e să furi cate un bănuț de ici, altu de colo, din salariile oamenilor astfel incat ăștia sa se prindă doar cand e prea târziu, când eventual au ieșit din termenul de precriptie? De ce nu l-ati intrebat măh birocratilor UE și pe Grecu, cand ati dat directiva asta tampita?

Ca va lamurea contabilul chestore, simplu si clar! Nu se poate furt eficient si transparenta in acelasi timp! Vrem sa furam eficient salariatii sau vrem transparenta? Pentru ca DGF sa aiba succes la furat e obligatoriu ca OMAI S/7/2018 sa fie “secret de serviciu”! Simplu ca buna ziua!

Din nou, Razvan Grecu, seful Directiei Generale Financiare din MAI, a fost prins si in 2024 ca a inselat salariatii si a pagubit mii de oameni.

A se vedea recenta decizie ICCJ nr 75/18.11.2024 care dubleaza decizia ICCJ nr. 7/2021 si clarifica (sa speram!) odata pentru totdeauna, natura juridica a categoriei “majorarilor” salariului de functie/soldei de functie.

Inselatoria privind majorarea pentru lucrari de exceptie este doar varful aisbergului. Grecu a fost salvat “in extremis” de ICCJ in scandalul sporului anti-coruptie ( unde erau mult mai multi beneficiari decat ” excelentii”), ICCJ dand o interpretare care anihileaza efectiv acordarea sporului intrucat nu exista nicio structura de politie (serviciu, birou, compartiment) care sa faca concomitent si “prevenire”, si ” combatere coruptie”.

Nici macar cei de la DGA sau DGPI nu ar mai avea ratiune sa primeasca sporul, in interpretarea stranie si pro-buget facuta de ICCJ!

Verificati ROF-ul publicat al DGA si OUG 76/2016 care reglementeaza activitatea DGPI . In fapt, de la data publicarii deciziei ICCJ ( inca nu s-a publicat), DGF ar trebui sa opreasca plata sporului, catre personalul DGA, pentru a se conforma pentru viitor, cu interpretarea obligatorie “erga omnes”, facuta de Inalta Curte!

Iar pentru DGPI, in lumina interpretarii proaspăt făcute de ICCJ, art 14 din OUG 76/2016 se prezinta ca un text vadit discriminatoriu prin care se instituie un privilegiu nejustificat in favoarea personalului DGPI!

Grecu si MAI ar trebui sa solicite urgent, modificarea OUG 76/2016 si eliminarea privilegiului instituit discriminatoriu in favoarea personalului DGPI!

art 14: (2) Personalul militar din Direcţia Generală de Protecţie Internă care, în baza atribuţiilor prevăzute în fişa postului, desfăşoară activităţi de prevenire a corupţiei în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne beneficiază de cuantumul aferent sporului lunar pentru prevenirea şi combaterea corupţiei, inclus în solda de funcţie şi stabilit la nivelul aflat în plată pentru poliţiştii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne care, potrivit fişei postului, desfăşoară activităţi similare, în raport cu solda lunară prevăzută de legislaţia în vigoare la data de 31 decembrie 2009.

Am zis ca scandalul de pe excelenta e doar varful aisbergului. Desi exista deja un numar substantial de hotarari definitive prin care s-au acordat politistilor dreptul la spor de antena ( conditii grele) si pe perioada concediilor, Grecu si DGF se fac ca nu pricep interpretarea jurisprudentiala si continua sa fure din drepturile banesti ale salariatilor. Sumele sunt mici per individ, dar daca socotim ca sunt intre 50000 si 60000 de politisti, 50 de euro furati de la fiecare intr-un an fac 3.000.000 de euro/an profit curat pentru MAI!

Mai sunt si alte scheme practicate de DGF ca sa ” optimizeze” cheltuielile cu personalul, pe care o sa le aflati in timp, pas cu pas.

IV.

Cu ce se poate lauda MAI la sfarsit de an? Cu rearanjarea schemelor de putere in aparatul central. I se pregateste un departament nou ( vedeti pagina de transparenta a MAI) lui Geani Nica ( zic sursele) in care sunt bagate de-a valma mai multe directii de putere, pedepsite printre altele ca cica ” nu comunica” bine. Si cu vanatoarea liderilor sindicali, scornita de Bericica, Benone si DGPI. Tot la “reusite” intra si tergiversarea declasificarii si publicarii ROF-urilor unitatilor teritoriale de politie.

Emil Păscuț

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here