Amenințarea ascunsă în cuvintele unui ministru: Când democrația devine o concesie

0

Mutii in politica sunt periculosi. Ca nu stii cum gandesc, nu stii ce talente ascunse detin, nu stii cum au ajuns ei in politica mare. Ne place ca politicienii nostri sa fie guralivi, sa traiasca in public, ca asta ne da certitudini, ne da siguranta. Vela, care iesea de 10 ori pe zi la televizor sa anunte ce traznai i-au mai curentat lui, peste noapte, creierul de ministru MAI, era relaxant pentru ca era masurabil, era predictibil. Catalin Predoiu este o clona a lui Iohannis, mut si arogant. Apare rar in public, exista mai mult ca notiune, undeva departe, in umbra autocratului Despescu.

Pentru ca Predoiu este mut ca ministru MAI, orice declaratie publica de a lui, in orice ipostaza, este buna de studiat ca sa vedem cate parale face, ce caracter are domnul in cauza. De ce? Pentru ca acelasi individ, cu aceeasi gandire, poarta si haina de presedinte PNL dar si pe cea de ministru MAI si care ne intereseaza pe noi in cel mai inalt grad.

Într-un discurs ținut sâmbătă la o reuniune politică organizată la Suceava, ministrul de Interne și președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, a oferit o serie de declarații care ar trebui să alarmeze orice cetățean atașat valorilor democratice. Dincolo de retorica electorală obișnuită, frazele rostite de avocatul ministru si presedinte de partid dezvăluie o viziune profund problematică asupra statului de drept și a relației dintre autorități și cetățeni.

“Noi încă vă tratăm democratic” – Democrația ca privilegiu revocabil

Cea mai îngrijorătoare formulare din discursul ministrului si presedintelui Predoiu este, fără îndoială, “noi încă vă tratăm democratic”. Utilizarea cuvântului “încă” transformă principiile democratice din fundament constituțional, într-o concesie temporară ce poate fi retrasă oricând. Această formulare nu poate fi considerată o simplă scăpare lingvistică, ci reflectă o mentalitate grava, devianta, securistica a ministrului MAI, ditai presedinte PNL si avocat Catalin Predoiu, în care respectarea drepturilor cetățenești devine un act de generozitate din partea celor aflați temporar la putere.

Această perspectivă contravine însăși esenței democrației constituționale, în care statul există pentru a servi cetățenii, nu pentru a-i “trata” într-un mod sau altul. Drepturile fundamentale nu sunt acordate de către autorități, ci sunt inerente și inalienabile, iar instituțiile statului există tocmai pentru a le garanta, nu pentru a le acorda condiționat.

Daca Predoiu crede ca democratia este o concesie pe care ne-o face el, am vazut o perla la fel de mare si de la Ciolacu, demna de un fost patron de covrigarie. Tot la Suceava, la aceeasi intalnire cu sustinatorii, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD si premierul Romaniei a solicitat sâmbătă tuturor membrilor formaţiunilor politice care îl susţin pe Crin Antonescu sa treaca la actiune: ‘Hai sa-i injuram si noi pe ei!”

Deci unul, ministru de interne, crede ca democratia este un moft care poate fi retras, iar cel care este premierul tarii le cere membrilor PNL si PSD, sa fie violenti verbal, ‘Hai sa-i injuram si noi pe ei!”

Cand doi despoti – Predoiu si Despescu – se intalnesc, se trece de retorică la acțiune, macar pe spatii mici. Cazul liderilor sindicali și războiul pentru conservarea puterii

Cazurile recente ale liderilor sindicali Vitalie Josanu și Ioan Canarau, destituiți din Poliție pentru simple postări și opinii critice la adresa aparatului politico-administrativ, demonstrează cum se traduce această viziune problematică a celor care detin puterea politica, în acțiuni concrete.

Am suspiciuni întemeiate că liderii sindicali, ghinionisti, au devenit victime colaterale într-un război între tabere politice, intre vechi și nou, între alianța PNL-PSD care încearcă să-și conserve puterea si suveranistii care au obținut peste 30% din mandatele parlamentare în ultimele alegeri ( Oare cat o sa obtina, opozitia, la urmatoarele alegeri?).

Chiar daca Josanu si Canarau nu au avut nicio treaba cu razboiul politic, se aflau si ei la timpul si in locul nepotrivit. Si enervau. Cineva, cel mai probabil Despescu ( ar fi oarecum dezamagitor sa fi fost doar ideea unei slugi marunte de la IGPR-Directia Control Intern, cum ar fi unul din cei doi “proprietari’ de proceduri, Bericica si Lupu) s-a gandit ca este un moment bun sa faca un exercitiu intern de aratare a muschilor, printr-o operatiune speciala in stil sovietic, de capturare a unor teritorii sindicale necontrolate. Canarau v-a aratat actul de destituire, ati vazut ca nu are treaba cu vreo propaganda politica. Daca o aveam pe cea emisa de IPJ Neamt impotriva lui Vitalie, o publicam si noi, ca sa vedeti care sunt faptele si acuzatiile lansate impotriva lui Vitalie.

Polarizarea societății: “Noi suntem sistemul… și voi ce sunteți?”

O altă dimensiune problematică a discursului de la Suceava al ministrului presedinte Predoiu, care merita evidentiata pentru ca si ea contureaza caracterul ministrului MAI, este retorica primitiva de tip “noi versus ei”, materializată în întrebarea: “Mi se spune: voi sunteți sistemul. Bun, și voi ce sunteți?”. Această formulare creează o diviziune artificială în societate, grupând cetățenii în două tabere adverse: susținătorii puterii actuale și opoziția.

Într-o democrație funcțională, dezbaterea politică nu ar trebui să divizeze cetățenii în “noi” și “voi”, ci să permită o competiție de idei și viziuni pentru binele comun. Retorica polarizantă subminează însăși ideea de comunitate politică, transformând adversarii politici în “inamici” și compromițând posibilitatea dialogului democratic.

Simplificarea asta neaderthaliana a lui Predoiu, in doua tabere antagoniste, are si ea un loc important in schema destituirii lui Canarau si Vitalie Josanu. Dupa cum va spuneam, cei doi ghinionisti, daca nu s-au aratat a fi cu tabara Predoiu-Despescu, au intrat fara voia lor in tabara opusa, justificandu-se deci decapitarea lor.

Falsa dilemă: Actuala guvernare sau haosul

Predoiu continuă cu prezentarea unei false dihotomii: fie continuarea actualei guvernări, fie “haos politic, haos economic, stagnare, blocaj, criză economică”. Această formulare neagă însuși principiul alternanței democratice la putere, sugerând că orice schimbare politică ar duce inevitabil la dezastru.

În democrațiile consolidate, alternanța la putere este un proces normal și sănătos, care permite reînnoirea viziunilor și abordărilor, precum și corectarea derapajelor. A sugera că doar actuala configurație politică poate asigura stabilitatea țării reprezintă o încercare manipulatoare de a împiedica chiar esența procesului democratic – posibilitatea cetățenilor de a alege periodic între viziuni și programe politice diferite.

Glorificarea progresului economic pentru justificarea derapajelor democratice

Ministrul presedinte utilizează realizări economice punctuale pentru a justifica și legitima abordări problematice: “Noi suntem sistemul care totuși a luat țara dintr-un punct și a dus-o într-un alt punct. Comparați cifrele.” Această retorică sugerează că progresul economic ar putea justifica compromiterea principiilor democratice, o idee profund periculoasă.

Istoria arată că dezvoltarea economică și respectarea drepturilor fundamentale nu sunt antagonice, ci complementare pe termen lung. Sacrificarea valorilor democratice în numele eficienței economice deschide calea către forme de guvernare autoritare, care pot oferi aparenta stabilitate pe termen scurt, dar care subminează fundamentele dezvoltării durabile.

Concluzie: Vigilență civică pentru apărarea democrației

Declarațiile lui Predoiu de la Suceava și acțiunile concrete împotriva liderilor sindicali reflectă o viziune îngrijorătoare a unui individ care conduce un partid important si un minister important, asupra democrației – una în care drepturile fundamentale devin privilegii acordate condițional de către autorități, iar critica devine un act de ostilitate care justifică represalii.

Societatea civilă, presa independentă, ONG-urile, sindicatele și cetățenii obișnuiți au responsabilitatea de a semnala și contesta orice tendință de redefinire a relației dintre stat și cetățeni într-o manieră ce contravine principiilor constituționale. Într-o democrație autentică, singura formulare acceptabilă din partea unui oficial important al statului ar fi: “Noi vă servim conform mandatului pe care ni l-ați încredințat”.

Atunci când guvernanții încep să perceapă respectarea principiilor democratice drept o concesie făcută cetățenilor, și nu ca o obligație fundamentală, chiar temelia statului de drept este amenințată. Iar acest lucru ar trebui să ne mobilizeze pe toți, indiferent de orientarea politică, pentru a apăra valorile care definesc o societate liberă și democratică.

Ma uit la ce am scris si incerc sa-mi dau seama este sau nu, un text de ” opinie politica”. Cand dai de un individ care ocupa functii cheie in statul democratic – presedinte PNL si ministru MAI- dar el se dovedeste a avea un fundament intern solid anti-democratic ( ca le zice chiar el cu gurita lui), cand stii ca sub el Politia ca institutie e praf, ca a trebuit sa apara Sindicatul Diamantul sa va invete pe toti cum e cu calculul excelentei, cum se scriu ROF-urile si ca unitatile de politie au nevoie de autorizatii sanitare de functionare, ma simt ca un “inspector sanitar”. Rolul meu asumat si rolul unui sindicat este sa ” amendam” mizeria, sa o scoatem la lumina!

Emil Pascut

PS: Hartuiala lui Vitalie ne-a facut un deranj incontestabil, m-a blocat de luni bune sa ma dedic in mare parte apararii lui, dar nu va avea absolut niciun efect asupra directiei obisnuite a sindicatului. Avem forta, avem echipa, avem resurse. Cat timp sunt eu aici, sindicatul merge intr-o singura directie, cea cu care sunteti obisnuiti de 18 ani!

https://www.news.ro/politic-intern/catalin-predoiu-mi-spune-sistemul-bun-chem-aparam-tot-ceea-facut-continuam-alternativa-haos-politic-haos-economic-stagnare-blocaj-criza-economica-1922402722002025031621975452

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here