Mortaciunea Corpul National al Politistilor este o clona daco-chinezeasca a Federației Polițiștilor din Anglia și Țara Galilor- Police Federation of England and Wales (PFEW)

0

Mortaciunea Corpul National al Politistilor este o clona daco-chinezească, născocită in 2002, a Federației Polițiștilor din Anglia și Țara Galilor- Police Federation of England and Wales (PFEW).

Europenizarea fortata a Politiei Romane ( organ militarizat) a presupus atat demilitarizarea cat si inventarea unei structuri asociative care sa dea un aer fresh de democratie, unui minister construit pe stilul sovietic militarizat. Aderarea la Uniunea Europeana a fost un proces lung si complicat, desfasurat intre 1993 si 2007.

Demilitarizarea a fost o condiție clară în negocierile de aderare, inclusă în Capitolul 24 („Justiție și Afaceri Interne”). Rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene din perioada 2000-2006 au subliniat necesitatea reformării poliției, inclusiv demilitarizarea, pentru a asigura: Alinierea la standardele europene, unde poliția este o forță civilă, nu militară (cu excepția unor structuri speciale, cum ar fi jandarmeria); Independența poliției față de influențele politice; Creșterea încrederii cetățenilor în poliție.

In 2002, presedinte era Iliescu si prim ministru era Adrian Nastase. Ministrul de interne al României era Ioan Rus.

Dintre mai multe modele posibile, disponibile in Europa, modelul Federației Polițiștilor din Anglia și Țara Galilor- Police Federation of England and Wales (PFEW), a fost selectat de conducatorii politici ai vremii pentru ca nu avea drepturile si libertatile unui sindicat, ci era o asociatie de stat. Deci exact posibilitatea de a crea regulile acestei asociatii si un sistem de a o tine sub control le-a facut cu ochiul, conducatorilor politici fesenisto-pesedisti.

Politistii din UK nu au dreptul la sindicate! Vi se pare incredibil, nu-i asa? Tara in care Sir Robert Peel a pus bazele conceptului de politie moderna ( community policing), nu are sindicate pentru politisti. Insa tot ei au rege si lorzi. Adica voievod si boieri.

In locul sindicatelor, polițiștii din UK sunt reprezentați de asociații profesionale statutare, create prin lege, care au rolul de a le apăra drepturile și interesele, dar fără a avea dreptul de a organiza greve. Cea mai importantă astfel de organizație este Police Federation of England and Wales (PFEW).

PFEW: Reprezintă polițiștii de rang inferior și mediu din Anglia și Țara Galilor. A fost înființată prin Police Act 1919, ca răspuns la grevele polițiștilor din 1918 și 1919, care au determinat guvernul să interzică sindicatele în poliție.

Scoția: În Scoția, polițiștii sunt reprezentați de Scottish Police Federation (SPF), care funcționează sub principii similare.

Irlanda de Nord: Aici există Police Federation for Northern Ireland (PFNI).

Aceste federații:

  • Negociază cu guvernul (Home Office) și cu șefii poliției în chestiuni legate de salarii, condiții de muncă, pensii și alte beneficii.
  • Oferă reprezentare legală membrilor (ex. în caz de acuzații sau proceduri disciplinare).
  • Fac lobby pentru politici favorabile polițiștilor (ex. campania „Protect the Protectors” a PFEW, care cere protecție mai mare pentru polițiști).
  • Organizează sondaje (cum ar fi „Pay and Morale Survey” din 2023) pentru a colecta opiniile polițiștilor și a le folosi în negocieri.

De ce nu există sindicate propriu-zise in UK?

  • Grevele din 1918-1919: În acea perioadă, polițiștii britanici au organizat greve pentru salarii mai bune și condiții de muncă, ceea ce a dus la crearea National Union of Police and Prison Officers (NUPPO). Aceste greve au fost considerate un pericol pentru siguranța publică, iar guvernul a răspuns prin interzicerea sindicatelor și crearea PFEW ca alternativă.
  • Police Act 1919: A interzis polițiștilor să fie membri ai sindicatelor și a introdus PFEW ca organizație statutară.
  • Police Act 1996: A consolidat această interdicție, specificând că polițiștii nu pot face parte din sindicate care organizează acțiuni industriale (ex. greve).

Ca sa ma intorc in ograda noastra, daca in UK, asociatiile de stat ale politistilor chiar se tin de treaba ( similar sindicatelor), mortaciunea clona CNP este folosita:

*la legitimarea sanctiunilor disciplinare abuzive impotriva politistilor ( o sa vedeti ca semneaza si ei pe sanctiunile de destituire, daca cumva nu stiati);

*in a pretinde ca seful IGPR este ales fara concurs dar “democratic”, dupa consultarea CNP;

*sa creeze o aparenta ca seful IGPR conduce “democratic”, prin dispozitii la elaborarea cărora consultă Corpul Național al Polițiștilor ( art 8-10 din legea 218/2002).

Ce le iese CNP-istilor, profit? Grade de chestor, excelenta, cascavalul din ATOP! Ma refer la elita bineinteles, nu la prostime. Gloata sta in CNP, fara sa stie de ce. Li s-a ordonat sa pasca in CNP, s-au dus ca oitele, cuminti, unde li s-a dat azimut!

Nu-mi aminteam de mortaciune, daca nu semnau pe destituirea lui Canarau si pe cea a lui Vitalie. Asa mi-am adus aminte de cenepeu si de rolul lor de “notar” legalizator al abuzurilor.

Cetateanu’ din poza e tata lor actual, fost sef la structura resurse umane la IGPR. Aparatorul “nr.1″ al intereselor politistilor, chiar daca cei mai multi nu ati auzit de el! ”

Una dintre personalităţile recunoscute cu contribuţii marcante în activitatea profesională sau socială”, ca asa cere art 42 din ROF-ul CNP, pentru presedinte! Ce-a marcat, unde a marcat, eu nu stiu! (Eu stiu de mine ca am marcat trei decizii admise la CCR si un ordin de ministru anulat integral. Nu-mi dau seama daca eu sunt “personalitate” cu contributii marcante ca Marcel, ca nu stiu ce-a facut el.)

Garantul ca cei mai buni dintre cei buni, “crème de la crème”, sunt alesi in conducerea IGPR. Tot el ne garanteaza ca Benone da numai dispozitii bune si legale! Inclusiv cele de destituire pentru activitati sindicale!

Pfii, acu mi-a picat fisa de ce Benone pune rezolutii, pe notele-raport facute de Bericica si echipa! Sa scape de cenzura CNP. Legea obliga ca Cenepe sa fie consultat doar daca Benone da “dispozitii”!

Cum va ziceam, questore! Pai federatia originala, PFEW, reprezinta politistii cu rang mic si mediu! La noi, cenepeul e condus de un “chestor”? Si care este evaluat anual “profesional” de seful DGMRU, adica de “desemnatul” Minoiu, cel care tine sub papuc si inspectia muncii?

Emil Pascut

PS: Unde scria ca Directorul DGMRU ii face evaluare profesionala anuala, presedintelui CNP? Aveau ei un ordin de ministru nesecret si nepublicat, de prin 2003, dar nu il mai gasesc!

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here