Atunci cand factorul politic ia masuri sau intentioneaza sa ia masuri ( cum ne ameninta Predoiu, ca vrea sa mareasca din nou varsta de pensionare) vatamatoare pentru categoria politistilor, in mod firesc politistii simt nevoia sa isi exprime nemultumirile, sa aiba reactii care sa ajunga la cei care guverneaza. Protestele in fata Guvernului nu sunt singurele masuri posibile. Activitatea premergatoare de organizare a lor este de durata si in plus, mitingurile se epuizeaza ca regula, intr-o singura zi. Pana la organizarea unui miting in viitor, exista si alte forme de protest care pot fi puse in practica, de voi, relativ cu usurinta.
Astfel, ne uitam si identificam care sunt toate acele situatii ( multe) in care sefii si subordonatii au convenit complice sa urmeze niste proceduri care se abat de la lege, de la legalitate si putem decide sa le respingem pentru viitor. Nu vom mai fi de acord sa le facem viata usoara, celor care ne conduc, cu pretul abaterii de la lege si sacrificarii demnitatii personale, bunastarii materiale, sanatatii individuale si vietii noastre de familie.
Activitatea oricărui funcţionar public, inclusiv a celor cu statut special – poliţişti din cadrul MAI, trebuie să fie guvernată de principiul legalităţii, ceea ce presupune că, în exercitarea funcţiei publice, orice activitate desfăşurată de funcţionarul public trebuie să fie anume prevăzută şi reglementată de lege.
Potrivit art 19 (2) din Hotărârea Guvernului nr. 991/2005 pentru aprobarea Codului de etică şi deontologie al poliţistului, “Poliţistului îi este interzis (…) să primească sarcini, misiuni sau lucrări care excedează competenţelor stabilite prin fişa postului.”
Potrivit art 23 alin 1 teza a doua din art 23, politistul ” are datoria să se abţină de la executarea ordinelor şi misiunilor vădit ilegale, având obligaţia de a-şi informa de îndată şefii despre aceasta, pe cale ierarhică, atât verbal, cât şi prin raport scris.”
Situatiile in care lipsurile (imputabile managementului) genereaza practici care se abat de la lege sunt numeroase si singurii beneficiari ai devierii de la lege sunt mereu sefii, casta conducatorilor. Inclusiv ministrul este beneficiar al rezilientei noastre. Pe munca noastra, ei culeg beneficiile.
Exista grupurile ilegal organizate de sefi, pe whatsapp, exista permanenta fortata si neplatita de la domiciliu, exista patrularile facute de politistii de la posturi cu nerespectarea procentajelor din fisa postului (pentru ca sectiile rurale au functii pe hartie, dar nu au personal de patrulare) si multe altele.
Demersul ( a se vedea adresa atasata) de a solicita interzicerea grupurilor de serviciu de pe WhatsApp se inscrie in aceasta categorie a formelor de protest faţă de măsurile de austeritate (pe care noi le consideram incorect alese) care au lovit categoria noastră socio-profesională, inclusiv ca forma preventiva de protest fata de intentia anuntata a ministrului Predoiu de a majora, pentru a doua oara, varsta de pensionare. Cand era ministrul magistratilor, nu mai stia cum sa le planga de mila si sa le justifice salariile si pensiile. Vedeti aici pentru comparatie:
https://www.juridice.ro/682369/catalin-predoiu-despre-pensiile-de-serviciu-ale-magistratilor.html
Deci, daca nu este lege care sa prevada situaţia utilizării echipamentelor de telecomunicaţii mobile proprietate privată şi a aplicaţiilor informatice neautorizate de MAI (Facebook Messenger, Whatsapp, Snapchat etc) pentru transmiterea informaţiilor care privesc activităţile operative de poliţie, impunerea unor astfel de obligaţii de comunicare este nelegală.
Vor urma şi alte activităţi desfăşurate de poliţişti, în special de cei vătămaţi de tăierea sporului de SDSL, ce nu sunt reglementate de lege şi prin urmare pot fi refuzate!
E normal să alegi o cale de comunicare ce poate să-ţi uşureze munca, dar nu e normal şi legal ca acea cale, întreţinută prin terminale şi abonamente telefonice personale, să-ţi creeze obligaţii de serviciu !!!
Vă rog să înțelegeți că prezența unui coleg, cu telefonul personal, cu contul de whatsapp, nu poate fi obligatoriu pentru nimeni!
Obligațiile de serviciu create de funcția de conducere deținută în Poliția Română nu se pot extinde în sfera privată a subalternilor, chiar și cu telefon de serviciu nu poate fi creată obligaţia de a-l purta non-stop, în stare de funcţiune, inclusiv în timpul liber al lucrătorului deoarece s-ar crea premizele instaurării stării de ramanere perpetua la dispoziţia angajatorului, ceea ce ar presupune că nu mai este timp liber ci timp de muncă!
Pentru a înţelege această formă de protest trebuie prima dată să înţelegem cu toții cum se desfășoară lucrurile la nivelul macro, adică la Guvern și la M.A.I.!
Să nu credeți vreunul dintre voi că tăierea sporului pentru munca în SDSL pentru polițiști, a fost alegerea Premierului sau a Ministrului de Finanțe în goană după economie, NU, nicidecum!
Cei doi au înaintat o sumă în care trebuie să se încadreze bugetul cu cheltuielile de personal către structurile de specialitate din MAI, respectiv DGF, fiind necesare tăieri salariale faţă de anul anterior!
Aici, o adunătură de pseudo-polițiști, toți cu funcții de conducere, s-au gândit că variantă de economie prin care ei să nu aibă nimic de suferit este tăierea sporului pentru orele muncite sâmbăta, duminica sau în sărbătorile legale primit cu preponderenţă de poliţiştii operativi. Ar fi putut să taie Oscarurile dar acolo erau ei abonați şi nu aveau cum să-şi taie craca de sub picioare!
Dacă suntem uniți și înțelegeți necesitatea acestor demersuri de bine, dacă nu, vă rugăm să nu împiedicați membrii care vor sa protesteze astfel!
Mai trebuie să înţelegeţi că noi, polițiștii, avem foarte limitat dreptul la protest sindical, dar acolo unde ni se impun lucruri ilegale sau la limita legalității este evident că le putem refuza şi este normal să o facem în faţa unei instituţii care îşi bate joc de noi!
Uniţi suntem DIAMANTUL!
Prim-vicepreşedintele S.P.R. Diamantul,
ANDREI Marius
Sursa foto: https://www.impact.ro/probleme-grave-pentru-politisti-dupa-ce-au-folosit-whatsapp-ca-mijloc-de-informare-ce-li-se-poate-intampla-123790.html