Ce a fost bun la mitingul din 30.12.2024? Ca a existat un numar de oameni energici si hotarati in fata Guvernului, care au avut o reactie publica!
N-am stat sa numar pe degete si nici nu e stilul meu nici sa umflu cu pompa. Poate au fost in jur de 700 -800 insi din care mai mult de jumatate au fost oamenii lui Teoroc si Cosmin Dorobantu de la penitenciare care au o disciplina si organizare fantastica! Restul, sindicate din politie si poate 20-30 pensionari militari, veniti individual. ( ANP au 13000 de oameni, comparativ cu 62000 de politisti din MAI)
Daca numarul a fost suficient pentru o reactie cat de cat decenta ( cat sa nu zica privitorii ca suntem o ceata de cinci- sase papagali rataciti care zbiara in fata guvernului) numarul a fost vadit insuficient ca sa provoace o disponibilitate a Guvernului de a amenda unele din masurile vatamatoare pentru politisti si pensionarii militari din proiectul de OUG.
Pe scurt, daca vrei sa obtii ceva de la guvernul uns cu toate alifiile al lui Ciolacu, trebuie sa ai instrumente capabile sa influenteze vointa politicienilor. Sa apara acel disconfort puternic care sa stimuleze vointa politica de actiune pentru eliminarea disconfortului. Iar 700 de politisti in fata guvernului, clar nu sunt de ajuns.
Cinste lor, celor care au venit in fata Guvernului (90% erau din provincie) cum la fel trebuie aplaudati cei care s-au strans in provincie, in fata prefecturilor!
Insa non-rezultatul, insuccesul nu este din vina lor, ci este produsul celor care, fiind in timpul liber, puteau sa vina, dar au stat acasa.
700 de politisti in strada nu e acelasi lucru cu 700 de magistrati in strada. Nici 7000 de politisti suparati in strada nu valoreaza cat 700 de magistrati suparati. E o realitate incontestabila.
Ca sa fac o ironie, as putea spune ca castigatorii reali de pe urma mitingului politistilor au fost magistratii care au scapat de reducerea diurnei de detasare. Guvernul planuise ca de la o diurna de detasare de 2% /zi din indemnizatia bruta ( adica un ditai “sporul” de 42% /luna, calculat pe zile lucratoare) sa le acorde magistratilor detasati doar valoarea diurnei stabilita prin HG 714/2018 pentru toti prostii bugetari, adica 23 lei/zi. Daca vreti sa va enervati si mai tare, cica diurna asta de detasare este drept salarial si parte a indemnizatiei de incadrare ( “salariul” magistratului) adica este posibil sa reprezinte si baza pentru pensia lor. Cica pensionarul minune cu 20000 euro pensie ( care a trecut pe lumea cealalta), ar fi avut si diurna asta “de detasare” inclusa in baza pentru stabilirea pensiei.
( Vedeti aici o motivare recenta ICCJ ca diurna de detasare e “drept salarial” si parte a indemnizatiei brute lunare : https://www.juridice.ro/683425/iccj-dezlegarea-unor-chestiuni-de-drept-valorificarea-dreptului-la-indemnizatia-de-incadrare-brute-lunare-pentru-procurorii-care-si-au-desfasurat-activitatea-in-cadrul-siij.html )
Declaratiile lui Ciolacu
Ciolacu a spus multe aiureli in ziua de 30, in care s-a adoptat trenuletul, in timp ce politistii protestau afara.
Pentru cei care aveti rabdare, urmariti pe link declaratia premierului, in ziua sedintei de guvern:
Una remarcabil de amuzanta este ca in mandatul asta nu vrea sa fie popular ci un premier “eficient”, implicand ca in mandatul anterior a fost popular si ineficient.
“Însă, niciun om de bună credinţă nu poate critica că am mărit pensiile de două ori şi am eliminat inechităţile pentru 3,8 milioane de pensionari sau că am majorat salariile profesorilor, poliţiştilor, medicilor sau militarilor”, a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.
A marit pensiile militare de doua ori si nu stim noi? Inseamna ca suntem noi prosti!
“Am majorat salariile profesorilor, poliţiştilor, medicilor sau militarilor”?
Pai inflatia pe 2023 a fost de 10,4% iar salariile/soldele de functie ( atentie mare, doar salariile/soldele de functie (!), restul suplimentelor au ramas inghetate) s-au marit in ianuarie 2024 cu 5% prin OUG nr. 115 din 2023.
Asta inseamna ca in ianuarie 2024, puterea de cumparare a salariilor politistilor si militarilor scazuse real cu cca 7%, dupa fantatisca “majorare” cu 5% a salariilor/soldelor de functie. Daca esti Ciolacu, manipulezi ca le-ai majorat. Daca esti politistul sau militarul beneficiar, esti inclinat mai degraba sa consideri ca salariul (solda) ti-a fost micsorat in ianuarie 2024 cu 7 %, ca atat a scazut puterea reala de cumparare a salariului/soldei lunare.
Actualizarea salariului/soldei de grad era un drept stravechi,nu unul nou, prevazut de legiuitor si in legea 284/2010, si in legea 153 din 2017 ( art 7 anexa VI din lege 153 din 2017), drept pe care an de an guvernul l-a blocat, pana in 2023, cand in sfarsit s-au deranjat sa respecte legea.
Pai daca Parlamentul, de 14 ani imi recunoaste un drept la actualizare ( de protectie impotriva fenomenului inflatiei) pe care tu guvern, l-ai blocat cu nerusinare in fiecare an, cand in sfarsit catadicsesti sa il pui in executare, imi scoti ochii ca ai “majorat”? N-ai majorat tu, guvern. Altul inaintea ta (Parlamentul) stabilise reguli de actualizare, dar tu, guvern de politicieni parsivi, i-ai blocat vointa, an de an. Renuntarea la blocarea vointei parlamentului si trecerea la executarea legii ( ca manifestare a vointei parlamentului) nu inseamna pentru mine si cred ca nici pentru voi, “majorare”.
Sa mai vorbim de sporurile recunoscute de parlament si blocate an de an, politistilor, prin ordonante trenulet?
Va dau un singur exemplu, celebrul spor de pericol deosebit. Ce poate fi mai firesc decat sa le dai politistilor, pentru munca lor in conditii periculoase, spor de pericol? Sau sa le dai compensatia de chirie la o valoare corecta, corespunzatoare cu pretul chiriilor din piata?
Pai daca tu guvern, renunti candva la conduita obstructionista si neconstitutionala de blocare a activitatii puterii legislative, de blocare a unor drepturi recunoscute cu 14 ani in urma de Parlament, asta inseamna ca ” majorezi”, ca acorzi favoruri, privilegii? Ca meriti recunostinta, laude, aplauze?
In ultimii 14 ani, parlamentul a dat doua legi cadru mari si late de salarizare ( legea 284/2010, legea 153/2017) iar guvernul, an de an, s-a pisat pe ele, prin ordonante trenulet. Pentru ca asta se intampla in Romania, cand sefii de partide conduc si guvernul si parlamentul. Un parlament de yesmeni care voteaza ostaseste este un parlament slab iar guvernul devine natural structura principala de putere. Parlamentul e doar o structura formala, ca sa mimam democratia. Ca daca nu am avea parlament, ci doar guvern, ar parea ca nu suntem stat democratic, ci stat autocratic.
Ca o paranteza, mie personal mi se pare de un cretinism absolut sa blochezi 14 ani, aplicarea unor drepturi suplimentare clasice, logice ( cum e sporul de pericol pentru o munca in conditii de pericol) si sa inventezi altele noi cu denumiri care de care mai fistichii, cum este majorarea Byraktar (Personalul din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, care participă la realizarea şi menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor/unităţilor, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, beneficiază de o majorare salarială în cuantum de până la 30% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază) sau majorarea “pentru realizarea prerogativelor constituționale de apărare, ordine publică și securitate națională”. De parca toti politistii si militarii sunt judecatori CCR, cel putin. E la fel ca “sporul de zambet” sau “sporul de presiune pe partile moi”, inventate de unele administratii locale. Si uite asa s-a ajuns la sporuri peste sporuri dar din care jumate sunt doar pe hartie ( blocate) in timp ce tot apar altele noi cu denumiri care de care mai pompoase. Vede cineva vreo logica?
Ma opresc aici. Cei 1000 care au avut o reactie in Bucuresti si in tara, trebuie recunoscuti si apreciati. Ca a existat o reactie li se datoreaza lor! Iar insuccesul vi se datoreaza voua, celor care fiind liberi, ati stat “orientati”, la sarmale si la soric, acasa. In lunile urmatoarele, vor deconta toti, din pacate, efectele ordonantei trenulet. E valabil si pentru pensionarii militari care au intrat in hibernare totala de parca 10,4% era o suma microbiana, de care se puteau dispensa lejer.
Exista un grup de comunicare pentru liderii organizatiilor sindicale in care eu le-am lansat propunerea sa ne organizam in comun pentru operatiuni mai ample in perioada urmatoare. Vedem cine percuteaza ca si aici sunt arogante, simpatii, antipatii, lovituri la glezna, in lumea prezidentilor de organizatii! Nu e lucru simplu.
La multi ani, membrilor SPRD! La multi ani, tuturor suporterilor si cititorilor nostri fideli!
Emil Pascut
PS: Taierea majorarii de sdsl ( care afecteaza pe cei care lucreaza in ture, sambata, duminica, zile de sarbatori legale) nu a fost ideea Guvernului, ci a Aparatului central, in frunte cu DGF din MAI. Ministerul Finantelor le-a indicat celor din MAI doar reducerea in care trebuie sa se incadreze iar MAI a ales sa sacrifice majorarea de SDSL. Puteau sa micsoreze sau sa renunte temporar, la excelenta. Sau puteau sa micsoreze din Bayraktar, pentru unele categorii de politisti. Au ales sa conserve drepturi din care se infruptau si cei mari, ca sa ii arda pe cei mici, fraierii care lucreaza in ture, sambete, duminici, sarbatori legale. Cati din aparatul central lucreaza in ture, sambete, duminici, sarbatori legale? La fel, puteau sa aplice la sange, decizia ICCJ nr.60 din oct 2024 de interpretare a majorarii de anticoruptie si sa retraga majorarea de 12,5% celor din DGPI si DGA ( la DGPI se face doar “prevenire” iar la DGA, dupa ROF, nu face nimeni si prevenire, si combatere). Se faceau economii substantiale. N-au vrut. Se merge in continuare cu acordarea abuziva a majorarii la DGPI si DGA, pe stil vechi, ca si cum nu exista decizia interpretativa a ICCJ.