Titlul este o maxima celebra a lui Winston Churchill.
Personal, cred ca fiecare cetaten roman are o datorie absoluta sa protejeze democratia si statul de drept. Cele doua concepte nu sunt identice ci interdependente. Ca sa dau o definitie mai accesibila, ” statului de drept”, as zice ca inseamna convietuirea dupa reguli si in interiorul regulilor.
De ce se considera ca democratia este cea mai buna dintre toate formele de guvernare rele experimentate anterior de comunitatile umane? Pentru ca doar ea ne poate asigura ca este prioritar, interesul poporului, al celor guvernati.
O democratie de calitate depinde de inteligenta si educatia morala a demosului (popor, totalitatea cetățenilor unei comunități). Un popor inteligent, in care toti ( sau macar o majoritate covarsitoare adera la un inalt set de valori morale) va avea si o democratie de calitate, in beneficiul poporului.
Daca ne uitam pe harta lumii, pare imposibil sa gasim un stat si un popor care beneficiaza de o democratie perfecta. Exista insa o perceptie ca tarile nordice stau mai bine decat restul lumii, la capitolul asta.
Daca ne uitam la Romania, democratia noastra este firava si plina de boli. Ea este inca intr-o faza de inceput, pentru ca nu avem 100 sau 200 de ani de practica a democratiei si a valorilor asociate, avem doar 35 de ani.Adica suntem niste incepatori fara experienta. Ne aflam inca intr-o etapa tranzitorie in care dispar lent, progresiv, valorile morale pervertite ale comunismului si cautam in ceata, altele cu care sa le inlocuim. Viteza de inlocuire depinde evident de inteligenta si educatia masei populare. Daca inteligenta tine de inzestrarea biologica si nu poate fi controlata in laborator, educatia ( care priveste prioritar morala, nu neaparat zona stiintei) este zona in care se poate face ceva. Si nu prea se face. In loc sa urcam, pare ca coboram. Sa nu uitam ca educatia nu este o sarcina exclusiva a altora. Pana la o varsta ti-o fac altii, dar de la un moment dat ti-o mai faci si singur. Te educi singur. Pui mana si citesti. Cartea nu a facut rau nimanui.
Ce hibe are democratia? Poate fi pusa in pericol de demagogi ( oameni care iti spun ce vrei sa auzi, in scopul de a captura puterea si de a o folosi in interes personal), de actiuni de manipulare a maselor, de lipsa de reguli suficiente si eficiente, de lipsa de educatie.
Alegerile populare, prin vot, sunt un avantaj al democratiei si paradoxal un dezavantaj. Alegerile prin vot pot produce lideri ai natiei eficienti ,care sa ne aduca bunastare si progres. Paradoxal, pot aduce in fruntea poporului, lideri demagogi, hoti si ineficienti. Cam ce-am avut noi, in ultimii 35 de ani. Ce arme avem impotriva liderilor toxici? Educatia, gandirea critica, votul acordat cu intelepciune, celui meritos. Mai e o problema care pare marunta, dar care in realitate e teribil de importanta, in existenta ultimlor 35 de ani. Eu am un vot pe care sunt gata sa il dau cu intelepciune, celui meritos. Ce te faci cand nu exista acel personaj si cand esti fortat sa votezi mai mereu, raul cel mai mic? Bai dar vreau sa votez si eu, macar o data in viata, intre bine si rau. Sa pot alege fluierand, vesel, sigur pe optiunea mea (accept ca poate fi subiectiva), binele! Nu stiu cum se face, ca mereu a trebuit sa votez raul cel mai mic. Asta e o mare problema a tarii asteia. Nu vin in arena politica, oameni inzestrati. Sau poate cand apar, nu sunt recunoscuti si nu primesc votul popular. Eu personal nu sunt intristat ca s-au resetat alegerile prezidentiale. Mai avem sanse sa apara din neant, acel candidat fantatisc, exceptional in calitati, care sa ne conduca catre bunastare si progres. (eventual sa nu se priceapa nici la ski, nici la golf, ca sa nu existe tentatii).
De ce am scris textul asta? Pai l-am scris din acelasi motiv pentru care scriu pentru voi, de 18 ani. Sa imi aduc o contributie personala, modesta, dupa puterile mele, la victoria binelui. Chiar daca inca este un deziderat, e locul unde vrem toti sa ajungem. Nu vreau sa se ridice vamesii in picioare cand prezint eu ca roman, pasaportul, dar imi doresc ca Romania sa fie o tara democratica respectata in Europa. Am scris si pentru ca avem o nevoie mare sa ne educam, ca indivizi, ca sa meritam cu adevarat democratia.
Aveti mai jos un link catre un articol mult mai savant, care merita atentia unui cetatean care vrea sa se educe.
(Considerati textul asta al meu ca fiind unul total subiectiv, ” pe persoana fizica”)
Emil Pascut