Cine împarte, parte îşi face… cam aşa se împarte şi justiţia în România…

1

          La data de 29.06.2023, la Curtea Constituţională a României a fost înregistrată sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru controlul de constituţionalitate a priori (înainte de promulgare) a Proiectului Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscalPLX 244/2023.

Încă din momentul sesizării, am fost sceptici de setea instanţei supreme pentru justiţie, întrucât obiecţiile au fost structurate pe două capitole, unul pe forma generală a proiectului a cărui admitere ar fi fost aplicabil tuturor beneficiarilor de pensii de serviciu şi celălalt capitol strict pentru familia ocupaţională Justiţie.

Structurarea pe cele două capitole ne face să credem că primul capitol, cel cu aplicabilitate generală, a fost introdus tocmai pentru a crea aparenţa caracterului general al sesizării, respectiv pentru a nu se crea impresia că magistraţii nu vor să renunţe la beneficiile pensiilor de serviciu.

          Sesizarea a făcut obiectul dosarului CCR nr. 1727AI/2023, faţă de care, Curtea Constituţională, după o mioritică amânare, s-a pronunţat astăzi, 02.08.2023.

           Din comunicatul de presă al CCR, ce poate fi consultat pe portal la linkul https://www.ccr.ro/comunicat-de-presa-2-august-2023/, dar şi din declaraţiile de presă oferite ulterior, rezultă că Proiectul legii PLX 244/2023 este constituțional în ansamblul său, deci modificările ce vor fi aduse Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat vor fi adoptate, însă instanţa de contencios constituţional a admis strict obiecţiile privind pensiile magistraților şi personalului auxiliar din justiţie pentru care parlamentarii vor trebui să revină și schimbe prevederile articolelor respective…

          Astfel, s-a admis neconstituționalitatea art. I – IV din PLX 244/2023, adică strict unde sunt reglementate modificările pensiilor magistraților și a personalului auxiliar din justiție, a Anexelor 1-3 ce privesc perioadele minime de stagiu şi modul de calcul al pensiilor magistraţilor şi personal auxiliar precum şi art. XIII alin 5-6 și art. XV ce privesc aplicarea impozitului suplimentar pe venit din pensie(neconstituționalitatea acestor articole operează pentru toate categoriile de beneficiari, cu pensia aflată deja în plată!)…

          PLX 244/2023 va fi retrimis în Parlament, urmând a fi aliniat cu criticile formulate de C.C.R., după publicarea Deciziei.

          PLX 244/2023, forma trimisă spre promulgare poate fi consultată aici: https://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2023/pr244_23.pdf

          În aceste condiţii, deşi majorarea vârstei de pensionare se va produce cu certitudine începând cu 2030, baza de calcul a pensiiilor, încă de la intrarea în vigoare a legii, va fi 12 luni consecutive din ultimii cinci ani de activitate(comparativ cu 6 luni în momentul de faţă), şi va fi menţinută doar până în iulie 2024 de când va creşte treptat până la 40 luni consecutive în 2030!

          Acest mod de calcul va diminua cu siguranţă pensiile puţinilor oameni cu experienţă rămaşi în sistem şi va conduce la un nou val de pensionări, deoarece în mediul public s-a vehiculat ideea că până în anul 2030 se va ieşi la pensie în aceleaşi condiţii, aspect ce nu a fost transpus şi în PLX 244/2023!

Marius Andrei

Sursa foto: https://medium.com/@ben_longstaff/how-to-slice-the-equity-pie-fairly-a316b884dfa9

1 Comment

  1. Să se actualizeze norma de hrana la nivelul inflației și Să se introducă în salariu,astfel pensia militarilor nu mai scade.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here