,,Democrația e un sistem politic prost, însă cel mai bun pe care omenirea l-a inventat până acum”
Winston Churchill
Votul din Parlament se dovedește extrem de ostil la adresa polițiștilor și militarilor care au devenit, astfel, segmentul de sacrificiu a ceea ce se definește drept ”sistemul pensiilor speciale”. Am fost asociați aiurea ”pensiilor speciale” de USR și introduși la gramadă în condițiile PNRR devenind moneda ieftină de schimb, la îndemâna politicienilor, siliți să amăgească presiunea socială legată de inechitatea vădită marcată de pătura privilegiaților din magistratură, administrație publică sau Parlament și nevoia de a obține finanțarea. În buna obișnuință a raporturilor cu Uniunea Europeană, clasa politică românească a driblat și în acest caz condițiile impuse pe principiul ”să se modifice primesc dar să nu se schimbe nimic”… Cel mai facil a fost să lovească în polițiști și militari – exact în segmentul social prins aiurea în casta privilegiaților și cei mai prost plătiți – pentru că, pe de o parte iau ochii din cauza ponderii numerice și pe de alta aceștia sunt la dispoziție, le este interzis prin lege să declanșeze conflictul de muncă!
Conținutul Legii votate îl găsiți mai jos:
Ne-au aliniat cu toată lumea dar proiectul de lege trecut în Parlament nu a ridicat și alte drepturi îngrădite polițiștilor și militarilor, cum ar fi acela de a avea și o sursă alternativă de venit, ca toată lumea, ori să putem face politică (tot ca toată lumea, lângă care ne-am trezit aliniați).
Am rămas însă cu un drept fundamental: DREPTUL DE VOT.
Stalin spunea odată că ”nu contează cine votează, contează cine numără voturile”, dar câtă vreme avem pretenția unei societăți democratice și pârghiile legale de a veghea la corectitudinea procesului electoral, regăsim polițistul și militarul în fața unui exercițiu fundamental, de care depinde ascensiunea celor ce ne decid soarta. Prin urmare, numărându-ne printre alegători avem un set de nevoi specifice, așteptăm apreciere, astfel încât votul nostru este condiționat de satisfacerea intereselor noastre. Nu putem uita faptul că politicienii au marcat față de noi mari restanțe în aplicarea Legii salarizării 153/2017.
Am mai spus, numărați pe sprânceană suntem împreună vreo 250000, dar socotit cu familiile noastre, rezerviștii, noi formăm un bazin electoral deloc de neglijat, cu personalitate, nevoi specifice și pretenții, care poate înclina serios balanța puterii.
De aceea este necesar să cunoaștem cum anume s-a votat proiectul de lege privind reformarea ”pensiilor speciale”, care ne afectează doar pe noi, polițiștii și militarii. Sursa este deschisă și poate fi verificată oricând, așa cum am făcut-o eu, direct de pe pagina electronică a Camerei Deputaților. https://www.cdep.ro/pls/steno/evot2015.nominal?idv=32495&idl=1
Observăm că toți aleșii PSD și PNL au votat PENTRU adoptarea proiectului de lege în forma care se poate consulta mai sus, deși tot ei ne asigurau că nu se vor atinge de polițiști și militari. Un singur deputat liberal, Vîlceanu Dan, a votat împotriva proiectului de lege.
S-au abținut cei de la UDMR iar restul celor 71 aleși care au votat împotrivă sunt:
- parlamentarii de la USR, 33 prezenți și toți 33 au votat ÎMPOTRIVĂ, nemulțumiți nu de ”grija” noastră ori având procese de conștiință față de polițiști și militari, ci pentru că proiectul nu a prevăzut desființarea sistemului de pensii speciale. Această nemulțumire o comunică și pe pagina lor.
- parlamentarii AUR, 24 prezenți și toți 24 au votat ÎMPOTRIVĂ și nu am descoperit deocamdată vreun mesaj public din care să lămurească gestul lor. Spun surse din mijlocul lor că votul lor ar fi în legătură cu îngrijorarea față de sistemul de ordine și siguranță publică, ar fi utilă exprimarea publică a poziției în acest sens.
- De asemenea, au votat împotrivă și mai mulți parlamentari neafiliați, din 24 prezenți, 22 au fost împotrivă, o abținere iar unul nu și-a exprimat opțiunea.
Unele surse ne comunică faptul că opoziția adună 100 de semnături pentru a ataca și acest proiect dezastruos la CCR, timpul va arăta în ce măsură aceste zvonuri/intenții sunt serioase și se vor materializa.
Vitalie Josanu