Ati vazut genul asta de stiri care incep cu “Secretul pe care vi-l ascund toti”?
Hai sa va spun si eu un secret pe care vi-l ascund toti politicienii. Inclusiv marii judecatori din CCR.
In tara asta, nu exista pensii contributive ( adica pensiile pentru care se plateste CAS).
Toate pensiile sunt speciale! Toaateeee!
Stagiul complet de cotizare in sistemul public de pensii este de 35 ani. Contributia angajatilor la pensie s-a infiintat de abia in 2001, prin legea 19/2000.
Din 2001 pana acum sunt 21 de ani. Deci nimeni in tara asta nu are pensie “contributiva”, pentru ca nimeni nu a cotizat 35 de ani.
Mai mult, o pensie real contributiva ar trebui sa fie achitata doar din fondul special constituit in acest scop, din contributiile achitate timp de 35 ani.
Insa partidele, pentru ca pensionarii sunt un electorat enorm ( cca cinci milioane ), se intrec in a oferi majorari peste majorari ale pensiilor contributive care le transforma, de fapt, in pensii speciale. Pai ori facem pensii din ” contributivitate”, ori le facem din ajutoare de la bugetul de stat si din ” majorari”?
Mai vreti? Bugetul de asigurari nu poate acoperi din contributii, sumele necesare pentru plata a 5 milioane de pensii “contributive”. Ca nu au existat contributiile alea. Nu suficient. Deci in fiecare an, se varsa banet de la bugetul mare, catre bugetul de asigurari sociale. Daca politicienii cresc pensiile “contributive”, creste gaura la bugetul mare.
Ca sa ascunda lucrurile astea, politicienii ipocriti s-au gandit sa mistifice un pic realitatea si sa pretinda ca pensiile politistilor si militarilor sunt de vina, pentru presiunea asta pe buget. Noi suntem raul, cei care dezechilibreaza bugetul! Desi politistii platesc si ei 25% din salariu, CIB. Adica, teoretic, doi politisti activi platesc pensia unui politist pensionar. Ati auzit vreun politician care sa afirme in spatiul public ca politistii platesc 25% din salariu, contributie la bugetul statului, egala in cuantum cu CAS? Toti tac morti. Ori sunt prosti si poarta ” ciasuri” toti, ori stiu dar tac, pentru ca au nevoie de niste tapi ispasitori, pentru politica lor ieftina.
Va e clar? Pe cine alegi sa superi? 5 milioane de pensionari “contributivi”? Sau cateva sute de mii de politisti si militari? Cine vrei sa te voteze, ca sa ramai la ciolan? 5 milioane sau 200.000 de politisti si militari?
Cand au dat atat, in dreapta si in stanga, unde vreti sa taie, sa inghete? La prostii care stau cuminti, care nu au drept la greva. Care au fost dresati sa respecte legea! Nu, nu! Nu ma refer la magistrati ! Ma refer la politisti si militari!
Ba da prosti ne cred astia! Unii sunt, sa fim seriosi. Dar nu suntem chiar toti!
Emil Pascut
sursa imagine: Shutterstock
Ma baieti de legea Nenitescu sau de legea Ioanitescu, ati auzit..?…..lucratorii romani platesc contributivitate de asigurari sociale, inclusiv pensie de pe la 1865…cele 2 legi mentionate au reglementat acest lucru la inceputul sec. XX si in perioada interbelica…asa ca nu ma luati voi ca nu a existat contributivitate….nu stiu cine ve spala pe creier dar nu e bine….
Nu se platea! Mai mult, baza de calcul pentru pensia socialista era “media retribuţiilor tarifare lunare din 5 ani lucraţi consecutiv, la alegere, din ultimii 10 ani de activitate.” ( art.10 din lege 3/1977)
Extras din Legea nr. 3/1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat şi asistenţă sociala (În vigoare de la 01 iulie 1977 până la 31 martie 2001, fiind abrogata şi înlocuita de Lege 19/2000)
“Art. 3. –
(1) Dreptul la pensia de asigurări sociale este recunoscut tuturor cetăţenilor ţării care au desfăşurat o activitate permanentă pe baza unui contract de muncă şi pentru care unităţile socialiste au depus contribuţia prevăzută de lege, la fondul de asigurări sociale de stat.
(2) Fondurile necesare pentru plata pensiilor de asigurări sociale de stat SE CONSTITUIE DIN CONTRIBUŢIILE PE CARE LE PLĂTESC UNITĂŢILE SOCIALISTE, PRECUM ŞI DIN SUMELE alocate în acest scop de la bugetul de stat.
Art. 10.
Retribuţia tarifară, care se ia ca bază de calcul la stabilirea pensiei, este media retribuţiilor tarifare lunare din 5 ani lucraţi consecutiv, la alegere, din ultimii 10 ani de activitate.”
Tocmai ce e scris la pc. 2: “unitățile socialiste” adică angajatorul , la fel ca și acum. Angajatorul, adică statul a virat și pentru militari. Din anii ’80 a fost si contribuția suplimentară. Există, văd o confuzie privind contribuția, o perioadă se plătea de către angajator la fondul de salarii , la fel și impozitul ca apoi sa apara cele două pe fluturașii de plată, individual. Mereu s-a plătit impozit pe venit și contribuție la pensii de către angajator.
Ca militar, din 1981, mi-a fost reținută 27 de ani, cîte 9% pe lună, contribuția pentru pensia suplimentara. În plus, era impozitul și contribuția MApN, care era pentru mine “unitatea socialistă”. Așadar, în mod voit, partidele au lansat tema falsă a necontributivității militarilor. Ca să prostească în față societatea și să bage zîzanie.
Dragi civili care urâți îmbuibații și nesimțiții militari care sug sângele poporului, dar nu doriți măcar să vă informați corect.
Aflați că speranța de viață a militarilor este circa 62,5 ani. Am calculat-o personal la solicitarea unui sindicat. Adică, n-am auzit sau văzut la alții.
Aceast indicator este cu mai mult de 10 ani sub media națională. Deci, dragi compatrioți scăpați relativ repede de noi.
Întrebare – de ce este speranța de viață cu 10 ani mai mică? De prea mult bine în viață profesională, desigur.
Vă urez sincer ca atunci cînd aveți nevoie de militari și polițiști să vă sară în ajutor magistrații.