Azi, 14.10.2023, în cadrul Adunării Generale a liderilor SPR Diamanatul, care a avut loc la Predeal am avut invitați din partea conducerii Poliției Române pe domnul chestor principal Eduard Mirițescu, adjunct al inspectorului general și domnul comisar șef Daneluș-Ionel Harabagiu, directorul Direcției Financiare.
Înainte de toate, ținem să apreciem efortul distinșilor invitați și determinarea de a onora invitația noastră, pentru a treia oară consecutiv, chiar dacă au fost nevoiți să întârzie din cauza blocajelor în trafic.

Discuțiile purtate au vizat un set de probleme ce țin de competența IGPR și primul aspect abordat a vizat reformarea Poliției Române, având în vedere și diverse variante care circulă pe mediile sociale. Domnul chestor principal Eduard Mirițescu a confirmat că la nivelul IGPR este format un grup de lucru care a înaintat MAI, spre analiză și aprobare, câteva variante. Varianta adoptată va fi implementată întâi la IPJ Constanța urmând să se monitorizeze o perioadă eficiența acesteia și în funcție de rezultat, modelul va fi extins în toată țara. Principalul impediment al oricărei concepții de reorganizare este reprezentat de criza profundă de personal cu care se confruntă Poliția Română și neatractivitatea domeniului de apărare și ordine publică.

La insistențele noastre, domnul chestor a evitat să intre în detalii cu privire la acest subiect susținând că sunt variante în lucru dar de principiu, Poliția Română este exceptată de la desființarea birourilor și a funcțiilor de conducere aferente. Criza de personal și dificultățile de recrutare împiedică realizarea unor strategii de reorganizare care să garanteze eficiența, cât mai ales eficientizarea activității de poliție în limitele resurselor disponibile. Demotivarea salarială, deprofesionalizarea și imaginea defectuoasă a Poliției Române constituie cauze importante pentru criza resursei umane.
În legătură cu acest aspect, delegații noștri au atras atenția asupra faptului că de multe ori sindicatele trebuie să ia atitudine față de unele derapaje media la adresa Poliției, în loc să vedem o atitudine activă și chiar incisivă a instituției. Polițiștii adesea sunt supuși oprobiului general, fără ca instituția să le vină în apărare – așa cum se întâmplă în cazul magistraților sau a altor medii profesionale -, nu se sesizează Consiliul Național al Audiovizualului sau nu intenționează măsuri reactive corespunzătoare, în măsură să descurajeze și să responsabilizeze media. Domnul chestor principal a menționat că la nivelul IGPR au existat deja câteva reacții în acest sens.

Un alt aspect atins a fost problema birocratizării excesive a Poliției Române, structurile de ordine publică sunt suprasolicitate pe o mulțime de raportări, inclusiv suprapuse, repetitive, au devenit un soi de structură suport pentru celelalte. În legătură cu acest aspect, domnul Mirițescu a precizat că birocratizarea a fost inevitabilă în contextul evenimentelor ce se țin lanț și a presiunii societății civile, la care se adaugă această criză de personal. În această privință, Poliția Română a accesat fonduri europene pentru dotarea poliției rutiere cu tablete și imprimante (în auto), pentru folosirea bazelor de date și completarea automată a pactelor de constatare, astfel încât să se economisească timpii de așteptare/lucru. Tabletele vor fi conectate și la SNRI, astfel încât vor fi necesare suplimentar doar câteva bife. Același tip de tablete vor intra în dotarea lucrătorilor de ordine publică.

În privința problemei permanenței, pe care SPR Diamantul a ridicat-o la nivel de proces în instanță, domnul chestor principal a menționat că este atributul conducerii inspectoratelor să gestioneze rezonabil resursa umană, astfel încât să asigure intervenția la evenimente. A menționat că a făcut de mai multe ori apel la responsabilitatea inspectorilor șefi și asumarea unor programe de lucru, în ture, astfel încât să se asigure și plata pentru orele de lucru suplimentare dar și timpii de odihnă. A cerut ca orice situație abuzivă din partea conducerii inspectoratelor – în privința permanenței, modului defectuos de acordare a sporurilor de excelență, managementului veleitar sau discriminatoriu de gestionare și motivare a resursei umane – să-i fie comunicată, astfel încât să ia imediat și punctual măsurile în consecință. Trebuie să precizăm că avem un dialog eficient cu domnul chestor principal și suntem convinși că această solicitare nu îmbracă doar nivelul declarativ, de conjunctură.
Domnul comisar șef Daneluș-Ionel Harabagiu nu a putut oferi certitudini în privința actualizării sporurilor, astfel încât am înțeles că noul proiect de lege a salarizării a făcut uitată și această promisiune a politicienilor. În repetate rânduri a făcut apel la responsabilitatea polițiștilor în cheltuirea banului public, întrucât cazurile depistate dezechilibrează bugetul și decredibilizează arma, atrâgând după sine măsuri restrictive ce afectează pe toată lumea. Este cazul raportării unor deplasări în timp ce polițiștii sunt depistați de camerele de supraveghere trafic sau în fotografii postate pe pagini de socializare în cu totul alte zone. Structura financiară a IGPR are propriile nemulțumiri și a formulat propuneri în consecință doar că soluționarea acestora țin de factorul politic.
În privința normei pentru echipament, domnul director a precizat că s-a prelungit plata acesteia până la finele anului în curs, nu avem așteptări privind actualizarea normei de hrană.
A venit cu apelul către polițiști să utilizeze tichetele de vacanță, de preferat în perioada concediilor, altminteri acestea se impozitează cu 30%, precum și de asigurarea unei bune comunicări și relaționări cu SPR Diamantul, în interesul polițiștilor și a instituției Poliției Române.
Pe parcursul ședinței au fost atinse și multiple alte aspecte de interes punctual sau general, care vor putea fi diseminate și de liderii noștri, prezenți la ședință, comunicatul de față încercând să prezinte problemele principale discutate.
Vitalie Josanu
Nea Păscut, tartorele sindicatului!… Mi-era dor de el! Cât despre șefimea asta, numai de bine! 🙄