Ce mai face Acordul Colectiv? L-au mancat viermii!
Valentin Minoiu, seful DGMRU, e suparat mort ca i s-a stricat jucaria cu acordul la nivel de “grup de unitati” ( adica nu are suport in lege) si refuza sa dea instructiuni, unitatilor teritoriale cu personalitate juridica, sa declanseze incheierea de acorduri la nivel de unitate. Unitatile teritoriale, pentru ca au sefi crescuti de mici in spirit de sluga care asteapta mereu lumina de sus, nu fac nimic. Ce conteaza legea, daca nu e tata Despescu sau tata Grecu sau tata Minoiu sa le dea verde piticilor de gradină? Spalarea asta pe creier, indobitocirea asta colectiva de tip sectant e fascinanta. Ce fac reprezentativii? Nu cunosc. Intrebati-i pe ei.
Interesati de subiect, am adresat MAI, in baza Legii 544/2001, urmatoarele intrebari:
- Cine este intre Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Muncii, “ministerul responsabil cu dialogul social”, obligat sa execute sarcinile puse in competenta “ministerului responsabil cu dialogul social” prin legea 367/2022 ( de exemplu art 93 din lege 367 din 2022);
- Observand prevederile va rugam sa ne comunicati componenta comisiei de dialog social instituita la nivelul MAI, in sensul de a indica: reprezentanţii ministerului, numiţi prin ordin al ministrului ( indicand si care este ordinul ministrului);reprezentanţi numiţi de confederaţiile patronale reprezentative la nivel national (indicand pentru fiecare reprezentant, confederatia); reprezentanţi numiţi de confederaţiile sindicale reprezentative la nivel national ( indicand pentru fiecare reprezentant, confederatia))
- Observand art 92 din legea 367/2022 a dialogului social, va rugam sa precizati secretarul de stat sau un alt reprezentant al ministerului, împuternicit prin ordin al ministrului care ocupa functia de presedinte al comisiei de dialog social.
- Observand art 93 (4) din legea 367 din 2022, sa ne comunicati daca, pentru asigurarea funcţionării unitare a comisiilor de dialog social, persoanele responsabile de acest domeniu din cadrul ministerelor, au fost instruite prin programe derulate de ministerul responsabil cu dialogul social si la ce data s-a facut instruirea.
- Observand prevederile art 93 (6) din legea 367 din 2022, sa ne comunicati copie de pe documentele lunare emise in perioada ianuarie-noiembrie 2024, reprezentand Raportarea activităţii comisiilor de dialog social din ministere se face lunar către ministerul responsabil cu dialogul social şi se transmite spre informare partenerilor sociali.
- La ce data a expirat ultimul acord colectiv la nivelul MAI si care sunt motivele pentru care pana la acesta data, este tergiversata, incheierea de noi acorduri colective la nivel de grup de unitati sau unitate.
- Daca MAI a solicitat si a primit de la Ministerul Muncii, in anul 2024, punct de vedere potrivit caruia legea in vigoarea nu permite incheierea acordurilor privind raporturile de serviciu, la nivel de grup de unitati. Sa precizati si ne comunicati copie de pe corespondenta in cauza.
- Daca Ministerul Muncii a formulat si comunicat ministerelor, punct de vedere potrivit caruia legea in vigoarea nu permite incheierea acordurilor privind raporturile de serviciu, la nivel de grup de unitati.
MAI ne-a oferit urmatorul raspuns:
Adresa prin care ministerul muncii lamureste ca acordurile colective se incheie la nivel de unitate (” exclusiv la nivelul autoritatii sau institutiei publice”, adica una, nu grup!) este aici:
Aveti atasate si rapoarte de activitate al comisiei de dialog social din MAI in anul 2024, trimise sindicatului ca anexa la raspunsul MAI.
Emil Pascut