Home Articole Ce efecte poate produce protestul pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024?

Ce efecte poate produce protestul pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024?

1

Ce efecte poate produce protestul pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024?

Daca ne lasam purtati de betia viselor, pensionarii militari sunt deja o forta, un electorat de temut care au bagat groaza in Ciolacu, in Bolojan, in PSD, in PNL si in orice alta formatiune politica. Ciolacu ( care, cum il perie unii, ar fi om de mare cuvant si mare caracter, trup si suflet pentru pensionarii militari) dă mâine (vineri) ordonanta care se publica sambata iar luni deja intra banii pe actualizare.

Ratiunea imi zice ca nu se poate.

Sa le luam pe rand.

Nu avem dovezi ca pensionarii militari sunt real o forta si un electorat respectat, ca ar fi devenit spaima PSD si PNL, ca au devenit o masina de vot, o armata disciplinata, un sistem care voteaza unitar. Au un numar de voturi important de voturi ( daca adunam optimisti, cu neveste, copii, nepoti, veri, verisoare, vecini, etc), dar nu stie nimeni clar, unde s-au dus voturile astea. Cate s-au dus la Ciolacu, cate la Lasconi, cate la Ciuca, cate la Georgescu, cate la Simion, etc.

N-a facut nimeni niciun sondaj, nicio statistica in randul politistilor si militarilor, activi sau pensionari. Era posibil sa fie facut un astfel de sondaj/statistica? Bineinteles. Partidele nu au monopol pe sondaje si statistici. SCMD putea sa faca, SNPPC putea sa faca, orice sindicat sau asociatie putea sa faca. Nu s-a gandit nimeni.

Deci, fara sondaje si statistici, putem doar sa presupunem ca este probabil sa fi contribuit si pensionarii militari la incurcarea socotelilor PSD si PNL pentru alegerile prezidentiale. Dar daca a fost asa, nu au fost singurii si nu au fost factorul principal. Sunt si alti factori, alte jocuri care au incurcat socotelile. Vedeti ce teza are Emilia Sercan, teza care mie mi se pare rezonabila si pentru considerentul ca ia in calcul, expertiza inalta a PSD in jocuri si manevre de culise.

Oricum ar fi, sa zicem ca pensionarii militari au provocat un grad de disconfort, ca sunt un foc aprins (intre multe alte focuri aprinse) si ca Ciolacu, maine, vrea sa incerce sa stinga focul. Si in acest scop se intalneste cu reprezentanti ai pensionarilor militari.

Ce se poate intampla acolo, la intalnire?

In ipoteza in care Ciolacu nu este ingrozit, nu este onest, ci este doar un manipulator inteligent si mult prea versat pentru reprezentantii pensionarilor, se intalneste cu ei și ii amețește ca in vorba aia, “au venit boi si au plecat vaci”. Ce garantii valide poate oferi Ciolacu ca rezolva durerile pensionarilor militari? Niciuna. E mult mai probabil ca scopul lui este sa-i abureasca, sa-i infasoare in foi de viță.

Sa nu uitam ca Ciolacu daca nu avea talente, nu ajungea presedintele PSD. La PSD nu au ajuns niciodata ca presedinti, tolomaci gen Ciuca. Sa nu uitam si ca Ciolacu e cel care acum cateva luni dadea rotocoale cu Ciutacu, in masina, pensionarilor militari, in piata Victoriei. Aia tipau si asteptau ca Guvernul sa-i invite la discutii, Ciolacu se relaxa dand ture in jurul lor. Tot Ciolacu e si cel suspectat ca ar fi bagat stramba cu Renate, la CCR. In carca PSD este pusa si eliminarea din cursa prezidentiala a lui Sosoaca. Tot in carca PSD este pusa si renumararea voturilor. De unii mai priceputi ca noi.

Sa pornesti de la premisa ca PSD nu are experti in combinatii, in stratageme sofisticate, in conduite duplicitare, este o eroare grava. Pai ii avem pe Grecu si Jianu care ne fac varza, la directiile financiare din MAI si MAPN. Ciolacu si PSD sunt 1000x! Sunt la conducerea statului de peste 30 ani! PSD e partidul Olgutei Vasilescu! A uitat cineva?

Cand unul te pacaleste de trei ori, este de presupus ca si a patra oara va face la fel. Ca sa nu te pacaleasca si a patra oara, trebuie sa-i ceri garantii solide, ca la banca.

Ce garantii credibile poate sa dea Ciolacu ca rezolva el (cu partidul lui, cu guvernul lui), problemele pensionarilor militari? O fi el ( inca) seful Guvernului, dar totusi nu este Guvernul. Guvernul este un organ colectiv, cu ministri de la PSD si cu ministri de la PNL. Ministrii de la PNL nu joaca cum le canta Ciolacu, ci cum le canta seful PNL. Nu Ciolacu, ca premier, da Ordonante, ci Guvernul. Deci nicio promisiune ciolaceasca de OUG, care nu este asumata si de PNL, nu cred ca are valoare.

Ordonanțele și hotărârile Guvernului se publică numai după ce au fost semnate de primul-ministru și contrasemnate de miniștrii care au obligația să le pună în executare. Ministrul Finanțelor este Marcel Boloș, om de la PNL. Alti ministri PNL din Guvern sunt mentionati aici: https://pnl.ro/ministrii-pnl/

Si PNL i-ar fi zis deja lui Ciolacu ca ei nu sustin cheltuieli neprevazute. Ba chiar tot azi am vazut stire de presa ca Bolojan ar dori eliminarea pensiilor militare.

Deci eu cred ca Ciolacu, maine, mai ales daca nu are si un garantor de la PNL langa el, e doar intr-o misiune solo de aburire a pensionarilor militari. Cuvant n-are, onoare n-are, manipulator de mare fortă este si nu are ce garantii sa ofere!

Sa ma intorc la subiectul OUG. Am scris aici https://sprd.ro/?p=5126 de ce cred ca nu se poate da OUG. Insa prin absurd, la disperare ( dar Ciolacu nu e disperat si Bolojan nici atat) s-ar putea da OUG peste noapte, ca s-a mai dat. Chiar si daca este vadit neconstitutionala, daca interfereaza cu legea contestata la CCR. Daca e in vigoare un minut, produce efecte. Insa nu exista motive rationale sa suspectam ca Ciolacu si Bolojan merg in directia asta.

Daca nu iese ceva bun din protestul de maine, atunci de ce sa participe oamenii?

Prima cerinta ca dintr-o multime haotica sa devii un grup de interese, un grup cu forta de lobby, este organizarea. Protestul din 29 este un bun exercitiu de organizare al unui grup social important, un semn ca pensionarii militari inteleg din ce in ce mai clar ca trebuie sa se implice activ si organizat, pentru sustinerea drepturilor lor. Ca doar frustrarile exprimate online nu aduc nimic.

Coagularea multimii, insotita poate si de o filtrare a liderilor in cautarea celor cu adevarat performanti, va produce in timp, efecte benefice. Poate nu maine, nu poimaine, dar in viitor. Fostii politisti au exercitiul organizarii in sindicate, militarii nu au aceasta obisnuinta. Au simtit aceasta nevoie ( care este si o libertate) doar dupa pensionare. Pentru ca m-am referit la lideri performanti, performanta inseamna si credibilitate iar amestecarea de lozinci suveraniste, de teorii conspirationiste, amestecarea lui Trump, NATO, globalisti, cu argumentele tehnice in sprijinul pensiilor militare nu serveste cauzei pensionarilor militari. Din contra, decredibilizeaza cauza ( parerea mea)!

Imi spun unii ca ar exista deja o agenda de solicitari pentru Ciolacu. Că sa-i ceara lui Weber sa isi retraga sesizarea de la CCR. Nu exista o astfel de procedura. CCR odata investita, nu poate fi dezinvestita. Sau să mute CCR, termenul de solutionare. Nici asta nu se poate. Ciolacu conduce Guvernul (inca), nu conduce CCR.

Sindicatul Diamantul sustine cauza pensionarilor militari si acele solicitari sanatoase, argumentate, rationale pentru repararea inechitatilor din sistemul pensiilor militare! Eu personal vin la miting, alaturi de un numar colegi de ai mei, sa sprijin cauza pensionarilor militari si sa ma intalnesc cu fostii membrii SPRD. Si daca nu iese nimic altceva, tot este un exercitiu sanatos de organizare si comunicare sociala!

Inchei cu un subiect de reflectie si de actiune pentru pensionarii militari, inclusiv pentru cei care isi asuma calitatea de reprezentanti ai acestora! Nu doar actualizarea unor elemente ale pensiei militare este o problema mare, ci si recunoasterea, atat de puterea politica cat si cea legislativa, a componentei contributive a pensiilor militare. Trebuie perfectionata legea 223/2015, trebuie schimbat traseul contributiei individuale la bugetul statului astfel incat sa nu se mai scurga in bugetul statului (pretext sa nu se recunoasca contributivitatea) ci intr-un buget dedicat din care sa serveasca efectiv la plata pensiilor militare. Ca la CAS! CAS se duce in bugetul de asigurari sociale ( nu la bugetul statului) si serveste nemijlocit la plata pensiiilor. Si a disparut gargara falsa cu pensiile militare “necontributive”.

Retinerea CIBS, ca sa fie legitima, trebuie sa genereze o contraprestatie efectiva din partea statului, care sa nu fie iluzorie ( ca altfel retinerea contributiei e doar un folos injust, o imbogatire incorecta a statului), care sa poata fi urmarita, demonstrata ( ca la CAS). Cauza-efect, Prestatie (retinere contributie)-contraprestatie din partea statului!

Emil Pascut

1 Comment

  1. Bolojan se referea la înlăturarea inechităților:
    Preşedintele PNL a subliniat că o direcţie importantă pe care o vor susţine sunt reguli bune pentru un stat de încredere.
    ”Toate reglementările trebuie analizate şi adaptate în aşa fel încât să genereze comportamente corecte. Asta va genera o energie naţională importantă. Creşterea vârstei de pensionare la magistraţi, acces corect în serviciile publice, prin concursuri corecte şi dimensionarea corectă a muncii şi eliminarea inechităţilor din sistemul public. Sunt multe inechităţi. Mă gândesc doar la pensiile militarilor, care şi acestea trebuie eliminate. Orice inechitate generează nemulţumiri şi generează frustrări, pentru cei care văd că în alte locuri lucrurile nu sunt în regulă. Deci aceste inechităţi trebuie corectate şi eliminate”, a spus Bolojan. Sursa: https://www.stiripesurse.ro/pnl-plan-reforme-parlament

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here