Cine taie din rațele si gâștele din IGPR?

0

Geografic suntem in Europa. Juridic suntem in Uniunea Europeana. Cultural, suntem inca niste barbari la periferia imperiului.

Democratia, statul democratic necesita un nivel minimal de educatie si civilizatie, cel putin in randul functionarilor statului. Comunismul a distrus clasa de mijloc, clasa intelectuala iar perioada post-revolutie ne-a adus pe cap o clasa intelectuala ( noua clasa de mijloc) in mare parte falsificata, rod al fabricilor de diplome. La inceputul anilor 1900, painea alba era simbol de boierie, de statut social. In comunism era mai sigur sa fii muncitor, sa nu dai dovada de prea multa carte. Dupa ’89, diploma universitara a devenit noua paine alba. Multi din falsii intelectuali au tras la stat, ca doar statul plateste si rasplateste mediocritatea, analfabetismul functional.

O cariera in Politia Romana nu se construieste democratic, pe meritocratie, pe pregatire profesionala, ci in stil medieval, pe incredere, pe relatii informale, pe apartenenta la un clan. Adica este teren fertil ca sa prospere analfabetismul functional.

Cercetarea disciplinara a “politistului” Vitalie Josanu, pentru ca sindicatul, o entitate care apartine societatii civile, trimite ( in virtutea unui drept constitutional recunoscut sindicatului) petitii de lobby in favoarea politistilor catre PSD si PNL sau pentru opinii critice in postura sindicală si cu o baza factologica minimala, adica pentru manifestari de democratie participativa, este o dovada de analfabetism functional, o dovada ca oameni care ar fi putut fi văcari, zugravi sau sudori geniali și-au gresit cariera si au ajuns sa conduca Poliția Română.

Grupurile de lobby si de advocacy sunt respectate si reglementate la nivelul Uniunii Europene, mai ales in partea vestica, unde civilizatia a avut timp sa inflorească.

Articolul 25 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice (PIDCP) prevede că orice persoană are dreptul și posibilitatea, fără o oarecare distincție și fără restricții nerezonabile, de a lua parte la realizarea treburilor publice, în mod direct sau prin intermediul unor reprezentanți aleși în mod liber.

Tratatul UE, la care au aderat impreuna, urmasii dacilor ( românii) cu urmasii tracilor ( bulgarii), reglementeaza ca ” Instituțiile acordă cetățenilor și asociațiilor reprezentative, prin mijloace corespunzătoare, posibilitatea de a-și face cunoscute opiniile și de a face schimb de opinii în mod public, în toate domeniile de acțiune ale Uniunii; de asemenea, instituțiile Uniunii mențin un dialog deschis, transparent și constant cu asociațiile reprezentative și cu societatea civilă.

La noi, grupurile de lobby sau de advocacy sunt vazute ca fac “trafic de influenta”, ca sunt ceva underground, in afara legii.

Lobby-ul reprezintă un instrument legitim într-o democrație, unde diverse grupuri de interese, inclusiv sindicatele, sunt implicate activ în influențarea procesului decizional public.

Advocacy descrie o metodă sau o abordare utilizată pentru a schimba politicile și practicile, reforma instituțiile, modifica raporturile de putere, schimba atitudini și comportamente.

Esential, ambele sunt elemente legale si esentiale ale democratiei participative.

Suntem sau nu suntem democratie participativa? Suntem. Referendumul popular, art 51 din Constitutie, Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, Legea 367/2022, dreptul la manifestatii de protest ( inclusiv sindicale) impotriva unor actiuni/decizii ale puterii politice si multe altele sunt toate, dovezi, elemente de democratie participativa. Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social ( art 82-88 din Lege 367 din 2022) alatura la cel mai inalt nivel, organizatii sindicale, patronatul si guvernul (exponent al puterii politice), fiind prezidat chiar de catre primul-ministru. Este un simbol de “democratie participativa’. Sindicalisti, patroni, politicieni. Ce fac ei acolo? Discuta politica, interesand zona relatiilor de munca.

Sindicatele din MAI chiar daca sunt organizatii ale angajatilor, ele nu apartin MAI ci apartin sferei “societatii civile”. Mai mult, ele pot fi si grupuri de lobby sau de advocacy, pentru interesele membrilor.

Am gasit aici, la Universitatea Nationala de Aparare ( chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://cssas.unap.ro/ro/pdf_studii/societatea_civila-actor_nonstatal_major.pdf) o lucrare interesanta, cu titlul “Societatea civila -Actor major”. Cum descriu autorii, societatea civila?

” Societatea civilă cuprinde forme asociative de tip apolitic şi care nu sunt părţi ale unei instituţii fundamentale a statului sau ale sectorului de afaceri. Astfel, organizaţiile neguvernamentale – asociaţii sau fundaţii, sindicatele, uniunile patronale, sunt actori ai societăţii civile, care intervin pe lângă factorii de decizie, pe lângă instituţiile statului de drept pentru a le influenţa, în sensul apărării drepturilor şi intereselor grupurilor de cetăţeni pe care îi reprezintă. Cei mai mulţi oameni folosesc noţiunea de societate civilă în mod eronat, sau restrictiv, referindu-se ori la noţiunea de civil (ca opus termenului de militar) ori numai la organizaţiile neguvernamentale. Astfel, în ultimii ani, s-a simţit nevoia unei completări aduse noţiunii, denumită acum sectorul nonprofit, sau cel de-al treilea sector al societăţii, unde primele două sunt instituţiile fundamentale ale statului şi sectorul de afaceri. Societatea civilă este cel mai simplu termen pentru a descrie un întreg sistem de structuri, care implică cetăţeanul în diferitele sale ipostaze de membru într-o organizaţie neguvernamentală, într-un sindicat sau într-o organizaţie patronală. Oricare dintre aceste organizaţii este formată din cetăţeni, asociaţi benevol sub diferite forme, care au aceleaşi interese şi care îşi dedică timpul, cunoştinţele şi experienţa pentru a-şi promova şi apăra drepturile şi interesele personale.”

La nivel de literatura putem părea “lebezi”, dar in curtea MAI, adevarul e ca sunt numai rațe si gâști.

Eu acu făcui un articol d-ăsta de “advocacy”. (Benone cu Bericică poa’ să sustină că e de “denigrare”! )

Poate apare cineva care sa citească si să mai taie din rațele si gâștele de la IGPR. N-are cine, că avocatul imputernicit la MAI e bizi, el e cu alte prioritați, combinatii! Da’ mai știi?

Emil Păscuț

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here