Articolul din Europa libera si o remarca a lui Andreica mi-au adus aminte de o chestiune uitata.
Acum niste ani, ma amuzam contestandu-l pe Petre Toba in fata instantelor ca a fost numit ilegal in functia inspector general al Politiei Romane (2009-2015), fara sa dea concurs pe post, conform cerintelor legii 360/2002. Bineinteles ca juzii de contencios se faceau ca nu pricep, dar eu totusi insistam, de amorul artei (dreptului). Degeaba ai teorii, daca nu le duci in instanta.
In forma din vremea respectiva, in interpretarea mea, Legea 218/2002 nu excludea functia de inspector general din categoria functiilor de conducere din politie care se ocupa prin examen sau concurs. Legea 218/2002 se referea la numire ( prin decizia primului-ministru), fara sa reglementeze derogatoriu de la procedura prealabila numirii ( concursul sau examenul) care isi avea sediul in legea de statut.
In 2015, poate si din cauza mea, s-a “corectat” legea 218/2002 iar prin legea modificatoare (40/2015) seful IGPR a devenit explicit un animal politic, un secretar de stat, ca sa fie clar pentru toti carcotasii ca functia nu se ocupa prin concurs, ci prin vointa politica.
( ” Inspectoratul General al Poliţiei Române este condus de un inspector general, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, după consultarea Corpului Naţional al Poliţiştilor. “)
Este interesant ca patura larga a politistilor inca percepe eronat aceasta functie ca fiind o functie specifica de politie. Nu este sau mai bine zis, nu mai este. Este o functie de demnitar. Si, important, nu are conditii de ocupare (cum ar fi de grad, de studii universitare, de vechime in profesie, etc) . Deci pana si un chelner sau electrician ar putea sa ajunga maine, seful IGPR, daca il vrea primul ministru.
Merita sa observam si ca seful politiei de frontiera a ramas de pacalici, comparativ cu functia de sef IGPR. Seful IGPF nu e numit de prim-ministru si nu e nici secretar de stat. Probabil ca s-au gandit ca acolo miza e mai mica.
Potrivit Art. 8 (1)din Ordonanţa de urgenţă nr. 104/2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române, ” Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră este condus de un inspector general, numit prin ordin al ministrului de interne.”
Emil Pascut
PS: Deci un om numit politic, fara concurs, le interzice liderilor de sindicat din politie sa exprime opinii critice “politice”. Coincidenta, si omul politic poarta uniforma ( vezi foto), si liderul de sindicat.
sursa imagine: G4Media.ro