”ORI EȘTI PROST, ORI ÎȚI PLACE!” – MISIUNEA ”UMILINȚĂ PE LITORAL” A DEMARAT ÎN FORȚĂ

0
2318

După ce ”marea recrutare” de la IPJ Constanța s-a dovedit un fiasco, IGPR se vede nevoit să reia tradiția delegării polițiștilor pe litoral. Oficial, voluntari ar fi, realitatea din teren ne spune că, dimpotrivă, sefii de structuri sunt presați să nominalizeze ei ”fericitul câștigător”. Misiune ingrată și mulți dintre șefi ni se plâng pentru faptul că sunt băgați la înaintare, în conflict cu propriul colectiv.

Ministerul ține să arate capacitatea de asigurare a siguranței și ordinii publice pe litoral, chiar în condițiile în care schema de ocupare a funcțiilor în poliție este ciuruită rău, iar atractivitatea muncii de poliție a rămas cu mult în urma altor opțiuni. Se vor lăuda curând cu numărul mare al celor înscriși pentru recrutare din sursă externă dar vor ascunde o altă realitate amară: sursa externă este preferabilă școlarizării, întrucât nu este supusă obligativității de a face stagiu în poliție. Pleci când vrei și ți-ai găsit un loc mai bun. De aceea, componenta recrutată din sursă externă – pe lângă faptul că este mai slab pregătită și deci vulnerabilă – este și foarte incertă, într-o perspectivă de 5-10 ani.

Dinspre inspectorate nu e prea mare tragere de inimă – deși se vor executa, după obișnuință – asta din cauza fragilizării propriei lor capacități de acoperire a zonelor de competență, în condițiile crizei de personal și a perioadei estivale, atunci când efectivele sunt reduse. Și polițiștii mai pleacă în concediu.

În cea ce-i privește pe polițiști, tratamentul umilitor de care au avut parte în ultimii ani la cazare, având și cazuri când cei rămași la bază făceau chetă pentru a-i întreține pe colegii plecați, a taiat pofta multora de a-și mai sacrifica programul de dragul ministrului ori de dragul înzorzonaților de la IGPR. În aceste condiții, n-au decât să meargă ei, în prima linie.

Pentru noii veniți, care n-au reușit să afle ce se ascunde în spatele gardului vopsit, va invitam să recitiți postarea noastră https://sprd.ro/?p=1256. Acum, știți bancul cu ursul? Atunci când vânătorul mergea repetat în pădure să vâneze ursul, dar acesta îl prindea și viola. Într-un final, ursul i-a zis: ”bă, ori ești prost, ori îți place!”.

Vitalie Josanu

Sursa imagine: cancan.ro

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here