M.A.I. ȘI COMISIA DE HERALDICĂ

0
894

Nu cu multă vreme în urmă eram contactat de redacția Europa Liberă pentru un punct de vedere legat de instituirea unor noi zile de sărbătoare, cum ar fi Ziua Resurselor Umane, Ziua Controlului Intern și Ziua Inspectoratului de Jandarmi Cluj. Au și publicat un material atunci, inserând comentariul meu la temă: https://romania.europalibera.org/a/ministerul-afacerilor-interne-zile-aniversare-sarbatori/32835873.html.

În contextul schimbului nostru de mesaje, aflu că redacția Europa Liberă a primit de la MAI o adresă cu următorul conținut: ”începând cu anul 2011 a fost constituită, prin O.M.A.I. nr. 8, Comisia de Însemne Heraldice a M.A.I. în vederea analizării și avizării însemnelor heraldice, drapelelor distinctive, ecusoanelor, emblemelor, insignelor, zilelor unităților și denumirilor onorifice propuse de structuri ale aparatului central, inspectoratele generale, organizații profesionale și alte structuri ale M.A.I. Comisia de Însemne Heraldice a M.A.I. are în componență specialiști în acest domeniu de competență – Heraldica – ce presupune studii aprofundate și o vastă experiență profesională în domeniu

Măi, să fie! Am râs atunci și chiar le atrăsesem atenția că e un subiect ce merită extins, legat de această minunată comisie. Întâmplarea face să am oarecare experiență în domeniul cercetării istorice, cu ceva prezențe la întruniri științifice, astfel încât să cunosc personal ori din contribuții cam tot ceea ce ar presupune oamenii cu ”vastă experiență profesională în domeniu”. Altminteri, nici nu este chiar atât de numeroasă lumea, mai ales într-un domeniu atât de restrâns precum acela al heraldicii, o știință auxiliară a istoriei, destul de pretențioasă, necesită vaste cunoștințe de sigilografie, genealogie, prosopografie și nu numai.

De aceea, curiozitatea m-a asaltat să aflu mai multe detalii despre componența acestei comisii, atât de elogios gratulată de Ministerul Afacerilor Interne. Am cerut și nume, doar că jena pitită în spatele unei motivări cvasigenerale de protecție GDPR, îi așează într-un foarte confortabil gest de reprimare a modului firesc de funcționare a societății democratice: ”vă zicem noi că-s corifei, e suficient!”

Așadar, dacă nu avem nume, cel puțin avem funcțiile membrilor Comisiei de Heraldică de unde nu e greu să realizăm că din toată onorabila comisie de corifei, abia dacă doar unul singur are habar de domeniul în cauză și anume specialistul în heraldică din cadrul Arhivelor Naționale. Restul, adică secretarul general MAI (președinte), directorul Centrului Cultural MAI, adjunctul DGMRU, șeful Direcției Logistice, șeful Tipografiei MAI, specialistul în grafică și machetare din cadrul MAI, ofițerul de la Centrul Cultural MAI, sunt o adunătură de neaveniți, părerologi de serviciu și ajutători de băgători în seamă. În comisie sunt câțiva tehnicieni-executanți ceea ce nu presupune vasta experiență profesională ori studii aprofundate în heraldică, de aceea, chiar ne mirăm de ce nu a intrat în comisie și doamna de serviciu sau responsabilul de sonorizare…

Ar fi fost chiar culmea să mai aflăm că membrii acestei minunate comisii primesc și indemnizații pentru munca de înaltă competență științifică, prestată. Altminteri, de multă vreme mă tot întrebam cine e în spatele concepției siglelor folosite de unitățile de poliție, că denotă atâta diletantism în materie. Într-o veritabilă comisie de specialitate, aceste compoziții de armoarii trântite fără noimă, cu o vădită naivitate în mânuirea mobilierului și a limbajului heraldic, ar fi stârnit în cel mai bun caz doar hazul.

Dar, vorba ceea: ”mulți văd, puțini cunosc!”

Vitalie Josanu

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here