UTOPIA SINDICATULUI UNIC

0
511

Din cand in cand primesc mesaje cum este cel din foto. Oamenii astia sunt bine intentionati, dar ii consider naivi. Ei nu inteleg realitatea care ii inconjoara. Realitatea este o succesiune de evenimente ce se desfasoara obiectiv, fara a putea fi influentata decat in foarte mica masura, de vointa unui singur individ.

Existenta unui singur sindicat pare posibila in teorie, dar in practica este imposibila. Oamenii nu arata la fel, nu au aceeasi educatie si nu gandesc la fel. Numarul si dimensiunea sindicatelor nu sunt decise de liderii sindicatelor, ci de indivizii care hotarasc sa fie sa infiinteze un sindicat fie sa sa adere la vreunul din sindicatele existente.

Diversitatea de opinii exista in orice domeniu al vietii sociale. O structura umana in care toti oamenii gandesc la fel nu poate fi conceputa, asa cum mintea umana nu poate concepe infinitul.

Deci indiferent ce cred x sau y privitor la un anumit aspect al vietii sociale, vor exista z si w care vor crede contrariul. Se intampla in politica, se intampla in fotbal, se intampla si in domeniul sindical.

Va alegeti un sindicat din varii motive. Ca admirati conduita, principiile, opiniile liderilor. Sau ca admirati conduita duplicitara si lipsa de principii a liderilor. Sau ca va place infatisarea lui x. Sau nu va place. Ca e slab, ca e gras, ca e barbos, ca e din popor, ca e ofiter, ca e agent, ca stie sa bea, ca nu bea, ca are sau nu are un milion de dolari, etc, etc. Ba chiar unii dintre voi ati intrat, ipocriti, in sindicatul x doar pentru ca seful e in acelasi sindicat si e bine sa fii in acelasi sindicat cu sefu”.

Pe scurt, existenta unui sindicat unic, dupa 50 de ani de comunism in care am avut un singur partid (PCR) si o singura structura gigant sindicala ( UGSR) este imposibila.

Ca sa verificati, va sfatuiesc sa va strangeti intr-un judet cate unul de la fiecare sindicat si incercati fiecare sa ii convingeti pe ceilalti sa iasa din sindicatele lor si sa intre in sindicatul vostru. Sau sa intre intr-un sindicat nou pe care il veti face chiar voi si o sa rupa norii cu ce rezultate o sa aiba. Si anuntati-ma si pe mine ce s-a intamplat. Ati reusit? Da? Nu? De ce?

Deci vreti diversitate sau sindicat unic? Care e “sindicatul unic” care vreti sa ramana in picioare? Care sunt liderii care va plac si de ce? Voi faceti sindicatele mari sau mici, prin adeziunile voastre ( acte de manifestare a vointei) , nu liderii sindicatelor.

Emil Pascut

Sursa imagine: Episcopia Ungheni

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here