RECORD ÎN LUMEA SINDICALĂ: SPR DIAMANTUL MARCHEAZA A IV-A VICTORIE LA C.C.R.

0
13287

Circulă în aceste zile pe rețelele de WhatsApp o epistolă a unui sindicat – din categoria celor cu slănina în pod, cu sedii de un milion de euro – adiind spre noi întreaga mânie pentru faptul că barca sa trage să ia apă. N-ar fi făcut mare vâlvă dacă n-ar trebui să înfrunte convulsii interne mai serioase, că de… membrii vor să știe că contribuțiile lor lunare se varsă pentru apărarea drepturilor lor, cel puțin știm că aceste așteptări le avem de la membrii noștri. De aceea, ca ”săracii” încercăm să ne mulțumim cu două camere, o baie și un hol, închiriate în Sectorul 4, al Capitalei, restul banilor fiind ”irosiți” pe sute de acțiuni în instanță în intersul smulgerii de informații și drepturi de la angajator. Asta știm noi să facem ca sindicat.

Și tocmai de asta ne simțim puși la zid, că am fi un soi de lupi care latră la luna IGPR, cu procese aiurea, fără rezultate și ei – care plătesc cu bani serioși un Departament Juridic – știu cel mai bine că nu-i cazul să agităm apele. În aceste condiții, trebuie să mărturisesc o satisfacție deosebită pentru faptul că SPR Diamantul, cu perseverența și mintea lui Emil Păscuț a scos nu mai puțin de 3 (TREI) excepții de neconstituționalitate la CCR și tocmai azi Sindicatul Diamantul marchează a patra victorie la CCR! Aceste PATRU excepții plasează SPR Diamantul în topul recordurilor sindicale din România. Comparați: un Departament cu sediu de 1 milion de euro vs un sindicat ”în cădere liberă” cu o chirie modestă…

Emil și alți câțiva autori de texte sunt partea vizibilă dar care au mereu în spate un atelier, unde tocăm subiecte, căutăm soluții, dezbatem, ne confruntăm liderii între noi, scoatem idei și variante de abordare. Dintre liderii noștri s-a ridicat un Mihai Călin, de la Dolj, un coleg foarte activ, inteligent, cu inițiativă care a confirmat acum o săptămânăm cu rezultat de top la admitere pentru magistratură. Avem însă și alți lideri cu abilități juridice deosebite, oameni curioși, iscoditori, curajoși și nu pot să nu remarc aici pe Marius Andrei de la Vrancea cu o acțiune pe care ținea recent să și-o adjudece alt mare reprezentant sindical… Juriști buni și implicați avem la Suceava, prin Gabriela Cioban Croitoru, cu zeci de procese câștigate, la Bacău, prin Ionuț Popovici implicat în spețe legate de HG 1/2017, fidelitate, VRS, o mulțime de asistențe pe cercetări disciplinare și chiar acțiuni punctuale ori noi speranțe ce se afirmă prin Petrea George de la Brăila, activ implicat în probleme ce țin de decontarea navetei și a chiriilor. Nu în ultimul rând, Ovidiu Botea, unul dintre ”vinovații” ultimei cuceriri la CCR și cel care a susținut în bună măsură asediul împotriva permanenței neplătite.

Numai că un sindicat are nevoie de potențial și în alte direcții, cu profesioniști și capacități, care să știe să-ți servească răspunsul ori să te provoace, să știe procedură în domeniul lor de activitate, dintre aceștia este absolut de neînlocuit un Cătălin Pocriș de la Galați, în chestiuni ce țin de ordine publică, Andrei Nechifor sau Bogdan Medar de la Caraș Severin, Cosmin Nădășan de la Timiș, experți în probleme de circulație, Paul Muscă de la Arad sau – mai nou – Dumuța Tincuța de la Sălaj în chestiuni de resurse umane și proceduri interne. Mulți dintre lideri sunt judiciariști activi, parte dintre ei conturând grupul juriștilor, dar aș remarca pe Alin Rusu de pa Poliția de Frontieră Suceava ori Otilia Aioanei de la Botoșani.

Avem lideri care – pe lângă abilitățile profesionale – știu să organizeze, să țină grupul unit, să mobilizeze, cum ar fi Bogdan Tudosă de la Botoșani, Viorel Stoica de la Ialomița ori pensionarii sufletiști Marin Șerbănescu și Răzvan Danciu. Fiecare dintre ei și cei nenominalizați constituie familia liderilor Diamantul, cei care – (poate) în naivitatea noastră – credem că putem arăta o altă fațetă mișcării sindicale din Poliția Română. Ne formăm unii pe alții, ne ajutăm, ne sprijinim și creștem împreună.

În rest, despre procesele pierdute de noi, cred că șanse să prindă pește are cel care merge la râu cu undița decât Departamentul de Experți care decide că ”azi… canci!” Cât despre goana după membri, trebuie să spun că noi nu avem lideri prin școlile de poliție care să condiționeze nota tinerilor absolvenți de înscrierea în sindicat. Porțile noastre sunt deschise pentru toți – polițiști activi –  care ne caută și apreciază munca noastră.

Încă ceva, pentru același sindicat care mai deunăzi își însușise plângerea prealabilă pe CIB și acum ne critică pentru asta: fiți măcar fair-play și spuneți de la care sindicat (fără pod de milioane ca să-și țină slănina și fără Departament Juridic) ați ciordit materialul. Și abia atunci (poate) ne vom înmuia și noi la rugămințile insistente ale unor lideri naționali de la voi și vă vom împărtăși acțiunea pe CIB… Poate!  

Vitalie Josanu    

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here