Atentie la termenul de prescriptie!

0
558

Atentie mare, cei care faceti parte din Politia Judiciara!

Prescriptia speciala ( art. 155 Cod Penal), a fost rapusa definitiv de CCR, in sedinta din 26 mai 2022!

Potrivit art.155 (1) Cod Penal: “Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.”

Prin Decizia nr. 297/2018 referitoare la admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 155 alin. (1) din Codul penal, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripţiei răspunderii penale prin îndeplinirea “oricărui act de procedură în cauză”, din cuprinsul dispoziţiilorart. 155 alin. (1) din Codul penal, este neconstituţională.

Prin Decizia ICCJ nr. 151/2019 din 08/03/2019, Curtea Constitutionala a fost sesizata pentru a doua oara, pentru a verifica constitutionalitatea art. 155 (1) CP. Sau, mai bine zis, pentru a verifica resturile din articol ( ce mai ramasese din el, dupa prima decizie CCR).

(Decizia ICCJ)

Textul oricum devenise nefunctional dupa decizia CCR din 2018 pentru ca puterea legislativa nu a procedat, in acest rastimp, la modificarea lui pentru a se acorda cu Decizia CCR nr. 297/2018.

Pe 26 mai 2022, la sesizarea ICCJ, CCR l-a terminat de tot. Efectele deciziei se produc, ca de obicei, de la publicare ( Probabil va dura o luna, 1 luna jumatate max!)

(Comunicat CCR)

Deci, in concluzie, pana cand Codul Penal nu va fi modificat pentru a acoperi vidul (lipsa de reglementare), vor opera doar regulile de prescriptie ordinara. Orice dosar penal pendinte ( indiferent unde este, la urmarire penala sau la instanta) se va prescrie in termenele prevazute de art.154 Cod Penal.

Chiar si in conditiile in care va aparea o modificare legislativa, ea urmeaza sa opereze doar pentru viitor, neputand fi aplicata retroactiv!

Emil Pascut

PS: Merg inainte doar dosarele care sunt in interiorul termenului de prescriptie ordinara! Restul, pa! Dintr-un unghi de vedere, banuiesc ca e o veste buna pentru voi, pentru ca vi se diminueaza incarcatura de dosare.

sursa imagine: Evenimentul Zilei

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here