GREVA ÎN M.A.I., ATUNCI CÂND SE TREZEȘTE ELEFANTUL

0
1846

Câtă vreme dialogul de la M.A.I. se poartă în mod discriminatoriu, adunând la sfat doar câteva dintre sindicatele polițiștilor, numite ”reprezentative”, acestea își asumă și rolul de a negocia în interesul tuturor polițiștilor, inclusiv a celor care NU le-au dat mandat de reprezentare. Prin urmare, ne simțim îndreptățiți să urmărim și chiar să criticăm prestația acestora, de multe ori sub nivelul de așteptare a Sindicatului DIAMANTUL și a membrilor noștri. Câtă vreme se împotrivesc lărgirii dialogului social, astfel încât Sindicatul Diamantul – al treilea sindicat din Poliția Română – să participe la toate negocierile, ne vor avea pe noi în calitate de critici. Altminteri, un cal mort de talia SNPPC, n-ar avea cu ce să ne trezească interesul, pentru a-l băga în seamă.

Din punctul meu de vedere, fort(z)a unui sindicat stă în capacitatea acestuia de mobilizare, or, din câte am văzut Elefantul e mai curând un elefănțel micuț și leneș, incapabil să sperie politicienii. Noi am demonstrat că putem ridica 500 oameni la protest, ceea ce raportat la numărul de 3500 membri, reprezintă o capacitate de mobilizare foarte bună. Dacă SNPPC ar fi fost în stare să adune măcar 10% din membrii săi, nici nu mai avea nevoie de alte parteneriate. Au încercat în iarnă să sperie MAI și au sfârșit rușinos cu o mână de oameni și aceea armată de strânsură, în colaborare cu pensionarii de la SCMD.

Cu toate acestea, ei au avut AS-ul din mânecă: vinerea trecută scriam că au avut întotdeauna capacitatea de a intra în grevă, cu personalul contractual, dar nu au făcut-o https://sprd.ro/?p=2606.

Se vede că i-am deschis ochii Elefantului și ieri Zelca anunța ritos că e gata pregătit să intre în grevă cu personalul contractual! Și era nevoie de Sindicatul Diamantul să vă spună ce resurse aveți?

Acum dacă tot le-am dat un pont gratuit – în loc de mulțumiri, se arată răniți în orgoliu că le batem obrazul – ia închipuiți-vă ce impact ar fi avut o grevă micuță, cu bucătarii care pregătesc mâncarea deținuilor din Centrele de Arest Preventiv. Nu toți din 42 de inspectorate, măcar 10 inspectorate blocate! Dacă am fi avut asemenea membri, SPR Diamantul debloca încă din 2020 înghețarea aplicării Legii salarizării… ca sindicat foloseam toate mijloacele legale disponibile. Ce bătaie de cap presupune un asemenea blocaj, drepturile deținuților, foamea, nevoia deschiderii unor comenzi pe SEAP pentru servicii de catering… nu rezistau două zile! Le plăteam eu ca sindicat zilele de grevă neremunerate, cu dublarea salariului, că SNPPC are de unde, dacă-și permite sediu de un milion de euro la Capitală, pe banii membrilor. Așa că, domnule Zelca, încă nu e târziu, oricând poți declanșa un asemenea disconfort și nu uita că eu ți-am vândut pontul!

Altminteri, dacă nu era Sindicatul Diamantul în peisajul sindical, Elefantul era și acum blocat în pretențiile minime de ”pix și hârtie”, cum se plângeau până nu demult pe toate căile. Îi vedem însă cum ne urmăresc și nu au altă variantă, întrucât temele lansate de noi îi determină și pe membrii lor să formuleze pretenții către Elefant, îl obligă să se trezească și să caute, să studieze, să ne studieze, să stea la mica ciupeală și – hop! – aflăm că și ei adună semnături pentru declanșarea unor acțiuni pe sporul anticorupție! Brava, băieți!

Încă din 18 februarie, formulam primele obiecții legate de ”modelul” de reformare de la IPJ Constanța, prin care Structura de Siguranță Școlară a fost efectiv topită în aceea de Prevenire, iar lucrările penale au fost repartizate în cârca altor structuri, https://sprd.ro/?p=2471. Sâmbăta trecută, am reluat subiectul ceva mai detaliat, cu criticile și observațiile mele față de modificarea – de-a dreptul idioată – a Ordinului comun 118/2022, prin care – deși suntem în criză serioasă de personal, mai ales în zona operativului – conducerea Poliției Române a scos din munca pe dosare aproximativ 200 de polițiști la nivel național! https://sprd.ro/?p=2626 Mă bucur să văd că azi, s-a trezit și Elefantul, rulând critici pe grupurile de WhatsApp, cu o remarcă – foarte inspirată – ”ce rost mai au acum structurile de Siguranță Școlară, fără atribuții de cercetare judiciară?” Un singur lucru însă trebuie să observ aici: parcă mai deunăzi SNPPC se lăuda pe pagina proprie că este singura – pentru că alții nu au fost chemați – structură sindicală implicată în restructurarea IPJ Constanța!

Ce făcuși, Gogule? Iarăși te-a furat somnul și ai girat ca primarul? Boroboața a început chiar pe modelul IPJ Constanța unde trebuie să mulțumim Elefantului că a stat de veghe în ”interesul polițiștilor”!

Și tot ei se plâng că ne luăm prea des de Elefant… Nu ne mai dați motive.

Vitalie Josanu

Sursa imagine: raskz.ot7.ru

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here