MEDICII CU SALARII MĂRITE, ÎNTRE TIMP, REPREZENTATIVII M.A.I…

0
4215

După cum deja cunoașteți, deși încă nu i-a adus pe polițiști și militari la plafon – pentru că nu sunt bani – Guvernul a decis majorarea salariilor personalului medical: pentru ei sunt bani. Acum, nu voi intra în detalii înainte de a face o paranteză și să spun că teama de grevă, în plină campanie electorală nu îi coafează deloc pe politicieni. Personalul medical, deși este plătit încă din 2017 la nivelul 2021 – ca să nu plece din țară – a avut norocul să-și crească veniturile și mai mult odată cu declanșarea Pandemiei Covid 19, care le-a adus un spor bunicel, peste ceea ce deja era un salariu comparabil cu al colegilor lor din Occident. După ce a trecut molima, s-au pomenit și cu veniturile diminuate iar ”omul odată ce are, tot mai vrea!” Nu-i putem acuza pe ei de imoralitate, câtă vreme de la magistrați nu vedem un exemplu de etică și moralitate! Eu unul îndrăznesc doar să-mi exprim îndoiala dacă această mărire va reduce și din perioada de programare de câteva luni pentru ceea ce mă doare azi, că să nu fiu nevoit să-mi rezolv problema la cabinetul privat al domnului doctor de la stat… Vise taică! https://www.agerpres.ro/sanatate/2024/03/07/rafila-majorari-salariale-pentru-personalul-medical-asistentii-medicali-30-medicii-8–1261289

Între timp, noi am rămas cu ”se are în vedere” iar în schimbul acestuia unele sindicatele reprezentative s-au angajat slugarnic în promovarea campaniei disperate de recrutare promovată de MAI și IGPR. La o simplă căutare pe paginile lor, uitați-vă ce găsești:

Sincer, dacă la Gîrniță nu aveam prea mari așteptări, sunt dezamăgit de atitudinea Europol, pe care i-aș fi văzut – dacă nu boicotând – măcar ceva mai pretențios în materie de portavoce a guvernanților care își bat joc de noi. În context – deși nu l-am scutit de critici – pot aprecia SNPPC, pentru că a preluat câteva revendicări și insistă asupra lor, nu însă faptul că se ploconește slugarnic în schimbul unor promisiuni de Sfântu Așteaptă. Culmea e că ține să se laude peste tot cu asemenea ispravă, smulsă Guvernului ”de la fapte la vorbe!”.

Există voci ale Elefantului sindical ”Forza SNPPC” care se laudă că doar Zelca participă la negocieri cu Ministerul, cu IGPR și desigur doar reprezentativii au acces direct la informații, spre deosebire de ”cei de la Diamantul” care critică ”în dreapta și în stanga”. Înainte de toate, participi în număr restrâns la negocieri pentru că și tu îngrădești varianta unei reprezentativități lărgite. Ar fi luptat cot la cot cu tine și Sindicatul DIAMANTUL, dacă era invitat. Acest amănunt, îți complică ție, Elefantule, existența: este un handicap pe care MAI, IGPR ți l-au bagat pe gât și tu l-ai susținut bucuros cu fiecare reînnoire a Acordului colectiv de muncă. Cu cât mai multe minți luminate la negocieri, cu atât mai bine pentru toți angajații, pentru toți membrii, inclusiv ai tăi. Absența de la negocieri a delegației noastre – cu lideri foarte bine pregătiți – te responsabilizează și mai mult față de membrii noștri. De aceea noi – ca sindicat – mereu atenți la detalii, vom fi și caustici atât față de angajator, cât și în raport cu ”reprezentativii” care cred că sunt capabili să negocieze în numele nostru! Lipsindu-vă de parteneriatul nostru, deveniți și ținta reproșurilor noastre pentru toate gafele. O mulțime din acestea au fost strecurate direct pe sub nasul vostru și ați semnat cu toată satisfacția pârlitului, ajuns să atingă o palmă ministerială.

Altminteri, vă asigurăm că are și Sindicatul Diamantul propriile sale canale de comunicare, simpatii și antipatii. Nici nu ținem să devenim foarte dragi Ministerului, chiar dacă ”am prinde și noi la struguri”, cum și-a înțeles Gîrniță rolul la negocieri. Faptul că Ministerul Afacerilor Interne nu are ochi pentru Sindicatul Diamantul și Sindicatul Europol, arată că – așa mici cum suntem – știm să punem degetul pe rană, suntem auziți. Nu ne-ar place să alergăm slugarnici în urma cortegiului ministerial, așa cum odinioară îl vedeam pe Zelca cum zorea spre Dusterul cu numere MAI, pus la dispoziție… în interes sindical. Dacă are cineva impresia că va ciurui palma din care ciugulește, atunci să nu ne mirăm că avem colegi care nu înțeleg de ce medicii da și polițiștii ba.

Deși ”luptă” în altă curte, observ că și prietenul Cosmin Dorobanțu promovează concursurile de recrutare a noilor fraieri, dacă e să ne gândim la condițiile actuale și discriminarea noastră în raport cu ceilalți: vârsta de pensionare egală cu toți, nu însă egali și în drepturi.

Ce-i drept, atunci când reușește să se abată de la concurența cu atotcunoscătoarea Monica Tatoiu la datul cu părerea în orice domeniu. Nu cred să ajungă până la tupeul acesteia de a intra la dezbatere din videochat, în costum de baie, lungită pe șezlong, undeva pe malul mării, în timp ce în platou se dezbăteau chestii serioase cu protestul fermierilor, pe vreme geroasă. Cosmine, dacă reușești așa ceva, ai o bere de la mine, cu proxima ocazie!

De ce nu se majorează norma de hrană, salariul de grad, chiriile, de ce nu ni se aplică Legea 153/2017, de ce atâta secretizare în materie de drepturi salariale, de ce o asociație precum CNP pozează în reprezentant al angajaților, toate, absolut toate sunt negociate cu sindicatele reprezentative. Atunci când înjurați Ministerul, Guvernul, IGPR, păstrați și câte ceva în dreptul REPREZENTATIVILOR care semnează în numele nostru!

Vitalie Josanu

P.S. Nu știu ce caută printre ”reprezentativi”, leguma sindicală condusă de Ionel Babuș, așa numita Federație Sindicală ”Al. I. Cuza”, dă semne de existență doar când trebuie să răspundă apelului MAI.

Sursa imagine: restricting.capitol.texas.gov

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here