ÎN PRAG DE ALEGERI, CIOLACU LE PROMITE POLIȚIȘTILOR… UN PISTOL CU APĂ!

1
4474

Suntem în prag de alegeri și vedem deja guvernanții cum caută să pară ceva mai umani, mai coborâți cu picioarele pe pământ, mai dispuși spre dialog social. Nu uităm vara anului 2022, când porțile PSD-PNL erau serios zăvorâte în fața oricăror solicitări de negociere. Și nu uităm cum aleșii PSD-PNL au votat cu toții, fără excepție, majorarea vârstei de pensionare a polițiștilor și militarilor, în ciuda avertismentelor noastre.

Azi, 23.01.2024, guvernanții s-au grăbit să ne anunțe public, printr-un comunicat vaporos că domnul Marcel Ciolacu a binevoit să pogoare la sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde au fost cateva sindicate – n-au simțit nevoia să invite și SPR Diamantul, al treilea sindicat al polițiștilor ca număr de membri – pentru a povesti și pune la cale cum să facă poliția mai atractivă. Ne asigură Ciolacu că a fost un dialog cât se poate de ”decent”, adică nu au vorbit despre majorări salariale, ci despre cât de mult au investit în Ministerul Afacerilor Interne.

Se lăudau cu BMW-urile cumpărate de la pretenul șifonierului călător, cu abțibildurile lipite pe mașini și care deja se dezlipesc, cu uniformele de 2000 de lei calitate, vândute la preț de 7000, cu GPS-urile montate și cam tot ce s-a luat prost și la suprapreț? Și toate, împreună, sunt oare suficiente să motiveze personalul și să aglomereze porțile cu noi recruți? Mira-m-aș. Și dacă nu ați vorbit despre drepturi salariale, atunci care a fost rostul și utilitatea întrunirii?

Una peste alta, cât o fi el Ciolacu de modest cu cartea, totuși se pare că a înțeles – ce-i drept la spartul târgului – în fața celor mai pretins deștepși USR-uști, că „Între civili şi militari unele drepturi s-au uniformizat. Şi atunci avem un deficit de personal în zona MAI şi e normal ca Guvernul să se ocupe ca aceste meserii să devină din nou atractive. Dar nu numai prin ceea ce fac, ci şi prin beneficii concrete. Toată discuţia pe care a am avut-o cu sindicatele dar şi cu conducerea ministerului de Interne, a avut la bază acest principiu, şi de aici vom vedea măsurile pe care le vom lua împreună”. Și a înțeles că nu doar acum, în vreme de criză, statul nu are suficiente rezerve financiare pentru a compensa restrângerea unor libertăți și drepturi civile. De aceea, am avut vârsta de pensionare redusă, în raport cu alte categorii profesionale.

Așadar, acel ”avem în vedere” nu e mai mult decât un pistol cu apă, cu care Guvernul PSD-PNL consideră că ne poate îmblânzi până trec alegerile, poate ne-or arunca și câteva fârâmituri dar nu mai mult. Iar orice creștere operată fără aplicarea integrală a Legii 153/2017, înseamnă o mare înșelătorie, fiind o creștere în interiorul plafonului 2021. Între timp, aflu că funcționarii din administrația publică – aduși demult la plafonul din 2021 – anunță că vor ieși în grevă, pe motiv că salariile lor sunt înghețate la nivelul anului 2021!

Vitalie Josanu

P.S. ne încearcă desigur oarecare frustrări pentru faptul că Ministerul Afacerilor Interne a înțeles dialogul sindical și transparența doar cu reprezentanți sindicali preferați. Până la urmă, trebuie să acceptăm alegerea majorității polițiștilor de a paria pe ”un cal mort”, doar pentru că e mare și urlă la fiecare încheiere ”Forța SNPPC!”

Sursa imagine: Facebook

1 Comment

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here