Întâlnire SPR Diamantul cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției Române

0
3543

Astăzi, 08.10.2022, întrunirea anuală a liderilor SPR Diamantul, din stațiunea Predeal, a avut un caracter aparte, dată de prezența ministrului secretar de stat MAI, dl. Adrian Voican alături de șeful de cabinet, dl. Pascu Tudorel și dl. chestor Eduard Mirițescu, inspector general adjunct IGPR.

În cadrul discuției au fost abordate deschis teme multiple și diverse, dar axate în special pe trei subiecte mari: problema salarizării, criza de personal și reformele privind pensiile speciale, prevăzute în PNRR. În linii mari, ni se comunică faptul că la nivelul MAI s-a promovat un proiect de dezghețare a aplicării Legii 153/2017 pentru personalul MAI și – în mod cert – nu se va putea obține aplicarea integrală a majorării salariale până la finele anului în curs. Se mizează pe o tranșă de 3/4 sau chiar 1/2 din sumele restante, aspecte ce țin de rezultatul negocierilor politice cu celelalte ministere.

În privința crizei de personal, dl. chestor Eduard Mirițescu a precizat că aceasta este în medie de 21%, la nivelul tuturor structurilor din cadrul IGPR, și reprezintă o situație ce urmează a fi clarificată odată cu rezultatele recensământului, ceea ce va permite o raportare exactă la nevoile actuale ale societății (nr. polițiști la 1000 locuitori). Totodată, dl. chestor Eduard Mirițescu a susținut că este în lucru un proiect de reorganizare a Poliției Române ce ține de eficientizarea structurilor precum și atractivitatea acestora, printr-o ierarhizare a structurilor în funcție de complexitate. Situața implică și o regândire generală a statului de funcții, astfel încât funcțiile să crească în funcție de complexitatea muncii și atribuțiilor fiecărei structuri.

De asemenea, reprezentantul IGPR a precizat că se află în lucru un proiect de act normativ privind modificarea Legii privind Statutul Polițistului și elaborarea unui „Ghid al carierei” care va urmări să atenueze inechitățile apărute pe parcursul timpului în sistem, atât în ceea ce privește stagiul minim pe care un polițist trebuie să îl efectueze în prima funcție în care este numit cât și referitor la procedura de mutare a lucrătorilor de poliție la alte structuri/subunități.

În privința majorării vârstei de pensionare în perioada următoare, o delegație politică a alianței aflate la guvernare urmează să se deplaseze la Bruxelles cu misiunea clarificării faptului că pensiile polițiștilor sunt ”ocupaționale” și deci nu pot intra în planul de reformă a pensiilor speciale. La nivelul MAI se conștientizează că schimbarea sistemului de pensionare a polițiștilor și militarilor riscă să colapseze întreg sistemul de apărare și ordine publică printr-un val masiv de pensionări.

Cu titlu de noutate, se lucrează la un proiect de recalculare a cuantumului sumelor pentru plata chiriilor cât și modificarea bazei legale referitoare la condițiile de acordare a acesteia, în sensul că se urmărește introducerea posibilității ca un polițist să poată beneficia de sume de bani pentru plata chiriei unui imobil care se află la o distanță de până la 70 de km de unitatea unde este încadrat, beneficiu ce până acum nu este reglementat în niciun act normativ.

S-a purtat un dialog cu multiple întrebări, pe teme diverse, răspunsuri și sugestii, ce promit perspectiva unei viitoare colaborări.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here