Noutăți despre decontarea transportului

0
4549

Aruncând o privire asupra hotărârii 1198/2022, privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate nationala, proaspăt scoasă din cușca leilor legislativi ,observăm elemente nou introduse cu scopul de a reglementa unele aspecte învechite ale legislației privind decontarea transportului efectuat de catre angajații MAI, cu auto personal sau alte mijloace de deplasare.

Extragem cele mai importante articole ale hotărârii si observăm faptul ca, drepturile de transport, catre locul de munca si retur se vor calcula in funcție de kilometri calculati de la domiciliul/reședința persoanei solicitante, fiind platite solicitantului procent din salariul de baza minim brut pe țară garantat in plata, stabilindu-se o suma săptămânală forfetară .
Deci, se renunță la clasica formula de calcul, 7,5L /100 km, consum al autoturismului raportat la km calculați de la iesirea din localitatea de domiciliu pana la intrarea in localitatea unde lucrătorul își desfășoară activitatea(art.18 pct. 2)

Tot același HG, ne mai arată ca; personalul militar și polițiștii au dreptul, anual, la acordarea contravalorii transportului pentru efectuarea concediului de odihnă sub forma unei sume forfetare, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Asta ar înseamna în prezent o suma aproximativă de 600 lei raportat la actualul salariu de baza minim brut garantat pe țară, dar nu stim daca nu cumva se urmărește prorogarea aplicării acestui cuantum anul acesta și/sau luarea in calcul a unui salariu de baza din anul/anii anteriori.

Mai citim in acest HG si faptul ca, daca, nu ți se oferă condiții de cazare, nu se aprobă decontarea transportului catre locul de muncă, poți face naveta cu autoturismele MAI(art.9 alin l. 1 lit h.)

Personalul detașat/delegat in altă localitate decat cea de domiciliu sau cei ce susțin cursuri/misiuni,  pe perioade de 2, 4 sau mai multe săptămâni, pot efectua deconturi saptamanale sau bilunare.
In prezent, se deconta doar la revenire din detasare/delegare/curs/misiuni un drum dus si unul intors.
Acest fapt vine si in ajutorul elevilor MAI fiind inclusi și aceștia pe lista acestor drepturi.
In schimb, nu se specifică despre soarta lucrătorilor mutați la cerere in alta localitate decat cea de domiciliu.

Luând in calcul faptul ca, din acest moment, fiind emis acest HG, a fost abrogat vechiul HG1292/2003 privind drepturile de transport ale polițiștilor, elevilor si studenților si art. 5, 7 si 9 din HG 125/2003 privind condițiile de decontare a cheltuielilor de transport , pana la intrarea lui in vigoare, peste 90 de la publicarea in monitorul oficial si emiterea normelor de aplicare, cum se vor face decontarile drepturilor de transport ale angajaților MAI ?

Toate acestea par a veni in întâmpinarea celor ce vă comunicam in urma adunarii generale DIAMANTUL ce a avut loc in perioada 7-9.10.2022 cand va aduceam spre cunoaștere, faptul ca, se lucrează la un proiect de recalculare a cuantumului sumelor pentru plata chiriilor cât și modificarea bazei legale referitoare la condițiile de acordare a acesteia, în sensul că se urmărește introducerea posibilității ca un polițist să poată beneficia de sume de bani pentru plata chiriei unui imobil care se află la o distanță de până la 70 de km de unitatea unde este încadrat, beneficiu ce până acum nu este reglementat în niciun act normativ, distanță ce a fost introdusă si in noul HG 1198/2022

George Petrea

Sursa imagine Alamy

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here